Örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Hizmet sektöründe bir araştırma
Review of the relation between organizational justice and organizational commitment: A research in the service sector
  1. Tez No: 725365
  2. Yazar: BİRSEN VURDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Justice, Organizational Justice, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık kavramları geçmişten günümüze örgütsel davranış literatürünün önemli konu başlıklarından olmuştur. Örgüt içindeki çalışanların adalet ve bağlılık düzeylerinin tespiti, adil veya adaletsiz örgütsel uygulamalara ilişkin yapılan çalışmaların geliştirilmesi, farklı sektörlerden oluşan çeşitli çalışan gruplarının verdiği yanıtlar ve oluşan görgül bazlı araştırmalar için önem taşımaktadır. Colquitt'in (2001) Örgütsel Adalet Ölçeği ve Meyer vd.'nin (1993) Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılan çalışmada; örgütsel bağlılığın örgütsel adalet ile olan ilişkisi, dil okulları çalışanları açısından değerlendirilmiş ve aralarındaki ilişki verilerle desteklenmiştir. Araştırmanın evrenini, dil okullarında görevli çalışanlar oluşturmaktadır. Anket çalışması google form aracılığıyla gerçekleştirilmiş ve 262 kişiye uygulanmıştır. Anket formlarında demografik özelliklerle birlikte adalet algısı boyutları ve örgütsel bağlılık boyutlarına ilişkin ifadeler yer almaktadır. Verilerin analiz edilmesinde SPSS 24.0 programından yararlanılmıştır. Sonuç olarak, dil okullarında faaliyet gösteren çalışanların örgütsel adalet algılarının örgütsel bağlılık düzeylerine anlamlı ve olumlu etkisi olduğu doğrulanmıştır. İşlemsel, dağıtım ve bilgisel adalet düzeylerinin duygusal bağlılık düzeyi üzerinde; işlemsel ve bilgisel adaletin devam bağlılığı düzeyi üzerinde; işlemsel adaletin ise ve normatif bağlılık düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
From past to present, the concepts of organizational justice and organizational commitment have been among the important topics of organizational behavior literature. Studies investigating the effects of the concepts of justice and commitment on organizational results continue by contributing to the literature. The determination of the level of justice and commitment of the employees in the organization is important for the development of studies on fair or unjust organizational practices, the answers given by various employee groups from different sectors and empirical studies. Colquitt's (2001) Organizational Justice Scale and Meyer et al.'s (1993) Organizational Commitment Scale were used in the study; The relationship between organizational commitment and organizational justice was evaluated in terms of language school employees and the relationship between them was supported by data. The universe of the research consists of the employees working in language schools. The survey study was carried out via google form and applied to 262 people. In the questionnaires, there are expressions related to the dimensions of perception of justice and organizational commitment dimensions along with demographic characteristics. SPSS 24.0 program was used to analyze the data. As a result, it has been confirmed that the organizational justice perceptions of the employees working in language schools have a significant and positive effect on their organizational commitment levels. On the affective commitment level of procedural, distributive and informational justice levels; on the level of continuance commitment to procedural and informational justice; On the other hand, it was determined that procedural justice had a significant effect on the normative commitment level.