Örgütsel sinizmin çalışanların performansı ve işe bağımlılık düzeyleri üzerindeki etkisi: Türkiye'de hava aracı bakım kuruluşlarında bir araştırma
The effect of organisational cynicism on employee performance and workaholism: A research on aircraft maintenance organisations in Turkey
- Tez No: 725440
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAÇTI ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sinizm, Örgütsel Sinizm, Havacılık Sektörü, Uçak Bakımı, Cynism, Organizational Cynism, Aviation Sector, Aircraft Maintenance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Örgütsel sinizm, bir bireyin örgütüne yönelik olarak geliştirmiş olduğu olumsuz bir örgütsel davranış türüdür. Örgütsel sinizm, çalışanların bireysel bakış açıları ve inançlarıyla örgüte ait değerler arasında uyumsuzluklar olduğunda ortaya çıkar. Bu çalışmada, Türkiye'de hava aracı bakım kuruluşlarında performans ve işe bağımlılık açısından örgütsel sinizm etkilerinin belirlenebilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, örneklem olarak ülkemizin seçildiği hem ulusal hem de uluslararası makale, bildiri ve lisansüstü çalışmalara ulaşılması hedeflenmektedir. Yazın taraması sonucu, incelenen çalışmaların büyük bir bölümünde örgütsel sinizm ile demografik değişkenler ve genel sinizm, psikolojik sözleşme ihlali, çalışan performansı, işe bağımlılık, örgütsel destek, örgütsel adalet, örgütsel özdeşleşme, işten ayrılma niyeti ve örgütsel bağlılık gibi birçok değişken arasındaki ilişkilerin irdelendiği görülmektedir. Çalışmanın, örgütsel sinizme ilişkin, Türkiye'deki uçak bakım onarım sektöründeki genel durumu ortaya koyarak; daha sonra bu konuda çalışacaklara faydalı olabileceği düşünülmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda Türkiye'de bulunan uçak bakım organizasyonlarında görev alan farklı yaş, cinsiyet ve statüdeki personellerle anket çalışması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational cynicism is a negative organizational behavior type that is developed by the individual aimed at her/his organization. Organizational cynicism occurs when there are inconsistencies between the individual perspectives and beliefs of employees and organizational values. In this study, it was aimed to determine the effects of organizational cynism to performance and workaholism at aircraft maintenance organisations of Turkey. In this sense, it was aimed to reach both national and international articles, conference papaers and postgraduate studies in which our country has been selected as a sample. As a result of the literature review, it was observed that a great majority of studies examined the relationships between the organizational cynism and demographic variables and many variables such as general cynism, psychological contract,employee performance, workaholism, organizational support, organizational justice, organizational identification, intention to leave and organizational commitment. The study is thought to reveal the general condition at the aircraft MRO in Turkey concerning the organizational cynism and provide a benefit for those who will study on this subject. In accordance with this purpose, survey has been accomplished with personnals who are working at aircraft MRO's and different ages, different genders different positions.