Gine'de sosyal ve dini hayat
Social and religious life in Guinea
  1. Tez No: 725580
  2. Yazar: MAMADOU TAIBOU SALL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat, Din, Kültür, Dinî Gruplar, Gine, Sosyal, Toplum, Günlük Hayat, Life, Religion, Culture, Religious Groups, Guinea, Social, Society, Daily Life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Her toplumda gözlenebileceği gibi Gine toplumunda da yavaşta olsa değişim belirtileri her düzeyde ortaya çıkmıştır. Sosyo-ekonomik, politik, kültürel ve dinî alanlarda yaşanan değişime koşut olarak şekillenen toplumsal hayatın, din ile etkileşimini öngören çalışmamız,“Gine'de Sosyal ve Dinî Hayat”konusunu ele almaktadır. Gine gibi bir ülke hakkında bu tür sosyal ve dini konuları incelemek önemlidir, çünkü sosyoloji kendi içinde din, ahlak, kültür, ekonomi ve siyasetten ayrılamaz. Bu araştırmanın konu alanı hakkında genel bilgilere gelince; Gine'nin sömürge dönemindeki tarihi, iklimin coğrafi konumu ve özellikleri, nüfusu ve etnik grupları ve Gine'nin ekonomik durumu yapısından bahsedilmiştir. Böylece Gine'deki sosyal ve kültürel hayata, aile oluşumuna, evliliğe rızaya, aile liderliğine, ebeveyn roller, Kadın statüsü ve çocuk isimlendirmesine, kültürel ve geleneksel yapıya, sanata, kadın ve erkek sünnetine ve dini bayramlar gibi günlük hayata yeterince ışık tutulmaktadır. Ayrıca Gine'deki eğitimin durumu ve Arap dili öğretiminin konuları da sunulmuştur. Bu araştırmada, Gine'ye dini giriş tarihi ve İslam'ın orada yayılmasına katkıda bulunan faktörler gibi genel olarak dini hayat ele alınmış ve vurgulanmıştır. Aynı şekilde Gine'deki Maliki Mezhebi Hareketi, dini gruplar, din eğitimi, Kuran kursları, Kuran derslerinin kavram ve önemi, Kuran öğretiminde kullanılan araçlar hakkında açıklamalar yapılmıştır. Çalışma nitel bir araştırma niteliğine sahip olduğundan, nicel sonuçlardan ziyade konuyu derinlemesine anlamaya çalışarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
As can be observed in every society, signs of change have emerged at all levels, albeit slowly, in the Guinean society. Our study, which foresees the interaction of social life, which is shaped in parallel with the changes in socio-economic, political, cultural and religious areas, with religion, deals with the subject of“Social and Religious Life in Guinea”. It is important to study such social and religious issues about a country like Guinea, because sociology in itself is inseparable from religion, morality, culture, economy and politics. As for general information about the subject area of this research; Guinea's history in the colonial period, geographical location and characteristics of the climate, population and ethnic groups, economic situation and military structure of Guinea are mentioned. Thus, sufficient light is shed on social and cultural life in Guinea, family formation, consent to marriage, family leadership, parental roles and child naming, cultural and traditional structure, art, male and female circumcision, and daily life such as religious holidays. In addition, the state of education in Guinea and the subjects of teaching the Arabic language are presented. In this research, the religious life in general, such as the date of religious entry to Guinea and the factors that contributed to the spread of Islam there, were discussed and emphasized. Likewise, explanations were made about the Maliki Sectarian Movement in Guinea, religious groups, religious education, Qur'an courses, the concept and importance of Qur'an lessons, and the tools used in teaching the Qur'an. Since the study has a qualitative research nature, it was created by trying to understand the subject in depth rather than quantitative results.