Superman I-II-III filmlerinin animasyon teknikleri bağlamında görsel efekt açısından incelenmesi
Research on superman I-II-III movies in the context of animation techniques in terms of visual effects
  1. Tez No: 725834
  2. Yazar: EBRU TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Süpermen, Fantastik Sinema, Özel ve Görsel efekt, Hollywood, CGI Animasyon, Superman, Fantastic Cinema, Special and Visual effects, Hollywood, CGI Animation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan sinemanın gerçekçi tarafını Lumiere kardeşlerin erken dönem filmleri ele alırken, modern fantastik filmlerin ve gerçeküstücü filmlerinin kökeninde, George Melies'in fantastik filmleri yer almaktadır. Hollywood fantastik sinemasının ve animasyonun tarihsel, sektörel ilişkileri teknolojik gelişmelerden payını almıştır. Geniş bir alana sahip olan animasyon sanatı, bünyesine efekt kavramını katarak film ve eğlence sektörüne yeni boyut kazandırmıştır. Bu bağlamda araştırmada, animasyon ve efekt kavramı açıklanmış, animasyon tarihinin gelişim sürecine ve uygulama alanlarına yer verilmiştir. Çalışmada Hollywood sinemasındaki 1895 ile 2022 yılları arasında çekilen filmlerde kullanılan özel ve görsel efektlerin analizi yapılmaktadır. Çalışmanın yöntemi, literatür araştırması ve görsel analiz yöntemi olarak belirlenmiştir. Görsel analiz yöntemiyle incelenen filmlerde, mizansen öğeleri olan mekân/dekor, kostüm/makyaj, aydınlatma ve kamera hareketlerinin yanı sıra görsel ve özel efektler ele alınmıştır. Örnek filmlerde ve Süpermen I (1978), Süpermen II (1980), ve Süpermen III (1983) filmlerinde kullanılan görsel ve özel efektler bir anlatım ve etkileme aracı olarak değerlendirilirmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda yapımların efekt ve gerçeklik bakımından büyük bir gelişim gösterdiği gözlemlenmiştir. Teknolojiye paralel olarak film endüstrisinin de güncel bir şekilde geliştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
When the early films of the Lumiere brothers dealt with the realistic side of the cinema that is emerged with the serial exhibit of motion pictures, fantastic movies of George Melies at the origin of modern fantasy films and the surrealistic films take place. The historical and sectoral relations of Hollywood fantasy cinema and animation have taken their share from technological developments. The art of animation that has a wide area, has brought a new dimension to the movie and entertainment industry by incorporating the concept of effects. In this context, the concept of animation and effects is explained in the research, and the development process and application areas of the history of animation take place. In the research, the special and visual effects used in the movies that were made between 1895 and 2022 in Hollywood cinema are examined. The method of the study was determined as literature research and visual analysis technique. In the movies that are analyzed by visual analysis method, the scene/decor, costume/make-up, lighting and camera movements, as well as visual and special effects are analyzed. In the example films and the films Superman I (1978), Superman II (1980), and Superman III (1983), the visual and special effects are evaluated as a medium of expression and influence. As a result of the research, it was observed that the productions showed a great improvement in terms of effect and reality. It was concluded that the film industry has developed in parallel with technology.