I.binde Ionia bölgesi ölü gömme gelenekleri
Burial traditions of the Ionian region in the 1st thousand
- Tez No: 725856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SEVİL AKAR TANRIVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: İonia, Ölü Gömme Gelenekleri, İnhumasyon, Kremasyon, Birinci Bin Yıl, İonia Şehir Devletleri, Intramural Gömü, Exramural Gömü, Ionia, Burial Traditions, Inhumation, Cremation, First Millennium, Ionia City-States, Intramural Burial, Extramural Burial
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Ritüel-gelenek tarafından onaylanan faaliyetlerdir. Gömme yöntemi, gömme türü gömme yapısının biçimi, gömme sırasındaki ve sonrasındaki ritüeller ayin-mezar eşyası ve iskeletlerin konumu gibi eski toplumların yaşamına ait her bir kültür öğesi o topluma ışık tutar. Ölünün gömülmesi öncesinde ve sonrasında meydana gelen ve ölen kişinin diğer dünyasına geçişi için gerekli maddi unsurlar bunların başında gelir. Cenaze töreninin her toplum için zamanla gelenekselleşen kısmı ve arkeolojik kültür varlıkları birbirinden ayrı değerlendirilemez. Toplumların cenaze törenlerine dair herhangi bir bilgiyi çıkarmak için diğer arkeolojik unsurlarla cenaze törenini bir bütün olarak ayrıntılı analiz etmek gerekir. Batı Anadolu; toplumların sosyal ve ekonomik kültürlerine ait bilgi kaynağı olarak ölü gömme adetleri içinde değerlendirilebilecek önemli maddi kanıtlara sahiptir. Tarih öncesi çağlardan Roma dönemine kadar aralıksız olarak ölü gömme gelenekleri alanında veri sunan bu coğrafya toplumlardaki gelişimin izini sürmeyi de mümkün kılar. İonia şehir devletleri, günümüze kadar ulaşan örnekler ışığında Arkaik Dönemden Hellenistik dönem sonuna kadar tarihli üç yüze yakın nekrolojik esere sahiptir. Bu bağlamda Batı Anadolu'da en fazla nekrolojik esere sahip olan bölgedir. Bölgenin elde bulunan arkeolojik verileri hem mezar ritüeli hem de sosyal ideolojilere paha biçilemez bir bilgi sağlar.
Özet (Çeviri)
They are activities sanctioned by ritual-tradition. Each cultural element of the life of ancient societies such as the burial method, the form of the burial structure, the ritual activities during and after the burial, the rite-grave object and the position of the deceased sheds light on that society. Material elements that occur before, during and after the burial and which are necessary for the transfer of the deceased to the other world are the leading ones. The part of the funeral ceremony, which has become traditional for every society, and the archaeological cultural assets cannot be evaluated separately. In order to extract any information about the burial rites of the societies, it is necessary to analyze the burial as a whole with other archaeological elements in detail. West anatolia; It has important material evidence that can be evaluated within the burial customs as a source of information about the social and economic cultures of societies. This geography, which provides data in the field of burial customs from prehistoric times to the Roman period, also makes it possible to trace the development of societies. Ionian city-states have nearly three hundred necrological artifacts dated from the Archaic Period to the end of the Hellenistic period, in the light of the examples that have survived to the present day. In this context, it is the region with the most necrological artifacts in Western Anatolia. The available archaeological data of the region provide invaluable insight into both burial ritual and social ideologies.