Impact of change in foreign trade policy toward deregulation of nigerian economy: A case study of small and medium scale businesses in lagos state
Nijerya ekonomisinin deregülasyonuna yönelik dış ticaret politikası değişiminin etkisi: Lagos devletindeki küçük ve orta ölçekli işletmelere ilişkin bir vaka çalışması
- Tez No: 725857
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ZEYTİNLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: deregülasyon, serbest dış ticaret politikası, ekonomik büyüme, ticaret, Deregulation, foreign trade policy, economic growth, trade
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Mevcut küreselleşme eğiliminin bir sonucu olarak, Nijerya, 1986 yılından beri bile serbest ticaret politikası benimsemiştir. Pek çok organizasyon gelişirken, bazılarının gerilemesi Nijerya Ekonomisi'ndeki tüm menfaat sahipleri için büyük bir endişe kaynağı olmuştur. Aslen kısa vadede, birçok fabrika ve çalışan, rekabetçi olmayan fabrikaların gerilemesinden kaynaklanan zorluklara maruz kaldığından, ticari serbestleşmesi ekonomiye zararlı olabilmekteydi. Bununla birlikte, bazı ekonomistler, ticaret serbestleşmesinin, çoğu gelişmiş ekonominin gelişmekte olan ekonomilere kıyasla sıklıkla daha iyi olduğunu savunmaktadırlar. Bu nedenle araştırma, hükümetin dış ticaret politikasının Nijerya Ekonomisi üzerindeki etkisini araştırmaktadır: Nijerya, Lagos Eyaleti'ndeki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere ilişkin bir örnek olay incelemesi yapılmıştır. Çalışma, anket araştırması türünün önceden kullanılan tasarımını kullanmış; Lagos Eyaleti'nde altmış beş (65) küçük ve orta ölçekli işletme sahibi ile görüşülmüş ve iki aşamalı örnekleme prosedürü uygulanmıştır. Bilgi toplamak amacıyla 'Key Informant Interview Guide' kullanılmıştır. Bu çalışmada üç araştırma sorusu sorulmuştur ve cevaplanmıştır. Elde edilen veriler, yüzde ve frekans sayımının tanımlayıcı istatistikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan çıkarılabilecek çıkarım, serbest dış ticaret politikasının ekonomik büyümeyi arttırdığıdır. Bir hükümet formüle ettiğinde şu sonuca varılabilir: serbest dış ticaret politikasından kaynaklanan sağlıksız rekabetin etkisini yumuşatacak politika, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde önemli ilerlemeyi teşvik edecektir. Bu nedenle devlet, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ilerlemesini teşvik edecek politikalar oluşturmalıdır.
Özet (Çeviri)
Resulting of the current trend of globalization, Nigeria has taken up several trade deregulation policies even since 1986. Trade deregulation led to an alteration in the balance of the economy. Many organizations developed, while some retrogress, and this has been a major concern for all the stakeholders in Nigerian Economy. In fact, in the short run, trade deregulation may be harmful to the economy, as many factories and employees suffer hardship resulting from the retrogression of non-competitive factories. However, some economists argue that trade deregulation frequently better a lot of developed economies compare to developing economies. The research thus investigated the impact of government foreign trade deregulation policy on the Nigerian Economy: A case study of Small and Medium Scale Businesses in Lagos State, Nigeria. The study used the ex-post facto design of survey research type; sixty-five (65) small and medium scale business owners were drawn through a two-stage sampling procedure in Lagos State. 'Key Informant Interview Guide' was used to gather information in this study. Three research questions were raised and answered in this study. The data obtained were analyzed using descriptive statistics of percentage and frequency count. The result that can be drawn from the research is that foreign trade deregulation policy enhances economic growth. A conclusion can be made that when a government formulates policy that will cushion the effect of unhealthy rivalry from foreign trade deregulation it will promote substantial advancement in Small and Medium Scale Businesses. Therefore, the government should formulate policies that will encourage the advancement of small and medium scale businesses.