Okul öncesi öğretmen görüşlerine göre Reggio Emilia yaklaşımında sınıf yönetimi süreçleri
Classroom management processes in the Reggio Emilia approach according to preschool teacher opinions
  1. Tez No: 725907
  2. Yazar: ŞULE GÜNEŞ GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZMUSUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Reggio Emilia yaklaşımı, sınıf yönetimi, okul öncesi eğitimi, okul öncesi öğretmenleri, Reggio Emilia approach, classroom management, preschool education, preschool teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Araştırma, Reggio Emilia yaklaşımında sınıf yönetiminde öğretmenlerin uygulamalarının neler olduğu ve yaklaşımı tanıma amaçlı yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yönetimi kullanılmış olup nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni seçilmiştir. Veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Örneklem, amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmanın örneklemi Reggio Emilia Yaklaşımını temele alan okul öncesi kurum öğretmenleriyle İstanbul, Kocaeli, Ankara, Ordu, Isparta, Konya'da belirlenen özel anaokulu, kreşlerden seçilen 10 öğretmenle online odak grup görüşmesi, 18 öğretmenle online bireysel görüşme gerçekleştirilerek veriler toplanmıştır. Covid-19 salgınından dolayı öğretmen ve araştırmacının sağlığı için online görüşme yapılmıştır. Toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları sınıf yönetiminin alt başlıklarına göre düzenlenmiştir. Sonuç olarak Reggio Emilia öğretmenleri; eğitimde çocuğun ilgi, merak ve ihtiyaçlarını merkeze alarak esnek planlamalar yapmaktadırlar. Planlarında çocukların ilgisine göre değişiklik yaparken esnek bir zaman yönetimi de kullanıyorlar. İstenmeyen davranışları engellemek için genel olarak sınıfta dönem başında öğrencilerle birlikte kuralları belirliyorlar ve istenmeyen davranışlar karşılaştıklarında uyarı, akran hatırlatması, bireysel/grup konuşması yapmaktadırlar. Fiziksel ortam düzenlemesinde öğrencilerde merak uyandıracak dikkat çekecek çevre hazırlıkları yaptıkları ve bunun dikkat çekme güdüleme için de kullandıkları tespit edilmiştir. Dikkat çekme ve güdüleme için bazı öğretmenler şarkı, parmak oyunlarından da faydalanmaktadırlar. Sınıf yönetim modeli olaraksa genel olarak gelişimsel ve önlemsel sınıf yönetim modelleri birlikte kullanılmakta bunun yanı sıra sadece gelişimsel ya da sadece önlemsel sınıf yönetim modellerini de kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına uygun olarak öneriler verilmiştir. Ders öncesi hazırlık için okul öncesi öğretmenleri de Reggio Emilia yaklaşımındaki gibi manipülatif çevrelerden, önceden hazırlanmış fiziksel ortamlardan faydalanarak çocukların meraklarıyla dersi daha rahat ve işlevsel işleyebilirler. Reggio Emilia yaklaşımının MEB okul öncesi eğitimi ile karşılaştırılması yapılarak iki eğitim modeli arasındaki benzerlik ve farklılıklar incelenebilir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to get acquainted with the approach and practices of teachers in classroom management in Reggio Emilia approach. Qualitative research management was used in the study, and phenomenology design was chosen from qualitative research designs. Semi-structured interview questions developed by the researcher were used to collect data. The sample was chosen by purposeful sampling method. Data were collected by conducting online focus group interviews with 10 teachers and online individual interviews with 18 teachers selected from private kindergartens which were in Istanbul, Kocaeli, Ankara, Ordu, Isparta, Konya with preschool teachers whose sample was based on the Reggio Emilia Approach. Due to the Covid-19 outbreak, an online interview was held for the health of the teacher and the researcher. Collected data were analyzed by descriptive analysis method. The research findings are arranged according to the subtitles of classroom management. As a result, Reggio Emilia teachers; they make flexible plans by focusing on the interests, curiosity and needs of the child in education. While making changes in their plans according to children's interests, they also use a flexible time management. In order to prevent undesirable behaviors, they generally set the rules together with the students at the beginning of the term in the classroom and make warnings, peer reminders and individual / group conversations when they encounter undesirable behaviors. Some teachers also use songs and finger games for attention and motivation. As a classroom management model, it is concluded that developmental and preventive classroom management models are generally used together, as well as using only developmental or only precautionary classroom management models. Suggestions have been given in accordance with the results of the research. For pre-lesson preparation, preschool teachers can also teach the lesson more comfortably and functionally with the curiosity of children by making use of manipulative environments and pre-prepared physical environments, as in the Reggio Emilia approach. By comparing the Reggio Emilia approach with the MEB pre-school education, the similarities and differences between the two education models can be examined.