Reggio Emilia, Waldorf Ve Montessori yaklaşımlarında değerler eğitiminin öğretmen görüşleri doğrultusunda betimlenmesi
An exploration of values education within the Reggio Emilia, Waldorf, and Montessori approaches through teachers' perspectives
  1. Tez No: 978250
  2. Yazar: MERYEM AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE USBAŞ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif eğitim, Değerler eğitimi, Erken çocuk eğitimi, Alternative education, Values education, Early child education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırmanın amacı, Reggio Emilia, Waldorf ve Montessori yaklaşımlarında değerler eğitiminin öğretmen görüşleri doğrultusunda belirlenmesidir. Bu amaç kapsamında Reggio Emilia, Waldorf ve Montessori yaklaşımlarında değerler eğitiminin yeri ve önemi, desteklenen değerler, kullanılan stratejiler, çocukların gelişim alanlarına olan etkileri ve uygulamalardaki güçlü ve zayıf yönler irdelenmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubu, Reggio Emilia (4), Waldorf (6) ve Montessori (4) yaklaşımlarını uygulayan toplam 14 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi benimsenerek veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, öğretmenlerin kişisel bilgilerini öğrenmek amacıyla kullanılan“Öğretmen Kişisel Bilgi Formu”ve değerler eğitimine ilişkin görüş ve deneyimlerini belirlemek için geliştirilen“Öğretmen Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Reggio Emilia yaklaşımında, öğretmenler tarafından kullanılan proje tabanlı öğrenme, Sokratik sorgulama, merak temelli uygulamalar, iş birlikçi öğrenme, drama, oyun ve doğa etkinlikleri aracılığıyla iş birliği, empati, sorumluluk, saygı, özgüven ve yardımlaşma değerlerinin sosyal ilişkiler yoluyla kazandırıldığı belirtilmiştir. Bu süreçte, öğretmenin rolünün ve sınıf ortamının belirleyici olduğu; ancak zaman yönetimi, motivasyon eksikliği ve kalabalık sınıflar gibi zorluklarla karşılaşıldığı ifade edilmiştir. Waldorf yaklaşımını benimseyen öğretmenlerin görüşlerine göre, sevgi, saygı, empati, sorumluluk, iş birliği, merhamet, içsel huzur, doğayla bütünleşme değerleri; oyunlar, ritüeller, masallar, doğa ile etkileşim, sanat, ritim ve hareket gibi yöntemlerle çocuklara deneyimler yoluyla kazandırılmaktadır. Bu süreçte öğretmenlerin rol model olması, topluluk bilincinin geliştirilmesi ve aile katılımının desteklenmesinin önemli bir yer tuttuğu ifade edilmiştir. Bu yaklaşımda, akademik standartlarla uyum, milli değerlerle ilişkilendirme ve yerel kültürle entegrasyon konularında bazı zorluklarla karşılaşıldığı belirtilmiştir. Montessori yaklaşımında, çocukların yardımlaşma, empati, saygı, iş birliği, nezaket, öz disiplin, öz farkındalık, adalet, eşitlik ve hoşgörü değerlerini günlük yaşam aktiviteleri aracılığıyla doğal bir şekilde öğrendikleri ifade edilmiştir. Bu süreç, öğretmenlerin rol model olması, grup çalışmaları ve zengin materyallerle desteklenirken, çevre bilincine ve doğa sevgisine de önem verilmektedir. Ancak bu yaklaşımda dolaylı öğretim, ana akım eğitim sistemiyle uyumsuzluk ve kültürel anlam karmaşaları gibi zorluklar yaşandığı ifade edilmiştir. Öğretmen görüşleri doğrultusunda her üç yaklaşımın da çocukların sosyal, duygusal ve kişilik gelişimine olumlu katkılar sağladığı ve temel değerlerin kazandırılmasında etkili olduğu saptanmıştır. Bulgular ilgili literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine values education in the Reggio Emilia, Waldorf, and Montessori approaches based on teachers' perspectives. Within this scope, the place and importance of values education, the supported values, the strategies employed, the effects on children's developmental domains, and the strengths and weaknesses of practices in these approaches were examined. The study group consisted of 14 preschool teachers practicing the Reggio Emilia (4), Waldorf (6), and Montessori (4) approaches. A qualitative research design was adopted, and the data were collected through semi-structured interviews. As data collection tools, the“Teacher Personal Information Form,”used to gather the demographic information of teachers, and the“Teacher Interview Form,”developed to determine their views and experiences regarding values education, were employed. The results revealed that in the Reggio Emilia approach, values such as cooperation, empathy, responsibility, respect, self-confidence, and helpfulness are fostered through project-based learning, Socratic questioning, inquiry-based practices, collaborative learning, drama, play, and nature activities. In this process, the teacher's role and the classroom environment were found to be crucial; however, challenges such as time management, lack of motivation, and overcrowded classrooms were reported. According to teachers adopting the Waldorf approach, values such as love, respect, empathy, responsibility, cooperation, compassion, inner peace, and harmony with nature are conveyed through play, rituals, fairy tales, interaction with nature, art, rhythm, and movement. In this approach, teachers acting as role models, fostering a sense of community, and encouraging family involvement are emphasized, whereas challenges were observed in aligning with academic standards, integrating national values, and adapting to local culture. In the Montessori approach, children are reported to acquire values such as cooperation, empathy, respect, helpfulness, politeness, self-discipline, self-awareness, justice, equality, and tolerance naturally through daily life activities. This process is supported by teachers serving as role models, group activities, and rich materials, while importance is also given to environmental awareness and love of nature. However, challenges such as indirect instruction, incompatibility with mainstream education, and cultural ambiguities were noted. According to teachers' perspectives, all three approaches contribute positively to children's social, emotional, and personality development and are effective in instilling core values. The findings were discussed in relation to the relevant literature.