Tırnak altı materyalinden elde edilen dna delillerinin toplanması ve analizi üzerine bir karşılaştırma çalışması
A comparative study on the collection and analysis of dnaevidence obtained from under the nail material
- Tez No: 725951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN ÖZBEK, DOÇ. DR. BEYTULLAH KARADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli genetik, str analizi, tırnak altı materyali, svap, Forensic genetics, str analysis, under-nail material, swab
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Cinayet, cinsel istismar ve intihar gibi birçok adli vakanın aydınlatılmasında kullanılan biyolojik delillerden biri olan tırnak altı materyallerinden DNA analizi ile suçlunun kimliği belirlenmeye çalışılmaktadır. Adli örnekler genellikle ileri düzeyde parçalanmış, moleküler yapısı bozulmuş ve DNA içeriği 100 nanogramdan az olan biyolojik materyaller oldukları için, birçok yöntem sonuçsuz kalırken STR lokusları ile güvenilir sonuçlar alınabilmektedir. Fakat tırnak altı materyallerinin toplanmasından analizine giden süreçte henüz bir standart oluşturulamamıştır. Bu projede 3 farklı tırnak altı materyali toplama prosedürü karşılaştırılıp en verimli örnek toplama prosedürü belirlenerek adli vakalarda faili bulmaya yönelik rutin çalışmalara katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda 12 gönüllü çiftten üç farklı yöntem ile tırnak altı materyali toplanmıştır. Toplanan örneklerden DNA ekstraksiyonu ve amplifikasyonu sonrasında kapiller elektroforezle STR profilleri elde edilmiştir. Analiz edilen STR profillerine göre üç farklı yöntemden tırnak kırpıntısı %58,3 (n:7) oranında 'Yüksek Seviye DNA Karışımı' sonucu verirken, ince uçlu pamuk kürdan svaplar ile alınan örneklerin %75'i (n:9) 'Tam Tek Profil' eldesi sağlamıştır. Sonuç olarak bu çalışmada üç farklı tırnak altı materyali toplama prosedüründen erkeğe ait profilin çıkarılması noktasında en verimli yöntemin ince uçlu pamuk kürdan svaplar olduğunu söyleyebiliriz. Tırnak altı materyalinden faili bulmaya yönelik rutin çalışmalarda sık kullanılan normal boyutlardaki svapların yerine belli bir standartta üretilmiş ince uçlu svapların tercih edilmesinin, delillerin değerlendirilebilme potansiyelini arttırabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The identity of the criminal is tried to be determined by the DNA analysis obtained from the under-nail materials, which is one of the biological evidences used in the clarification of many forensic cases such as murder, sexual abuse and suicide. Generally, forensic samples are highly fragmented, molecular structure degraded and DNA content is less than 100 nanograms (ng), so many methods (such as VNTR, RFLP) remain ineffective, while STR loci can yield reliable results. However, a standard has not yet been established in the process from collection to analysis of under-nail materials. In this project, it is aimed to contribute to the routine studies to find the perpetrator in forensic cases by comparing 3 different under-nail material collection procedures and determining the most efficient sample collection procedure. For this purpose, under-nail material was collected from 12 volunteer couples with three different methods. As a reference sample, samples were also collected from men by buccal svap. STR profiles were obtained by capillary electrophoresis after DNA extraction and amplification from the collected samples. According to the STR profiles analyzed, 58.3% (n:7) of the nail clippings gave the result of 'High Level DNA Mixture', while 75% (n:9) of the samples taken with cotton swab wrapped in a toothpick gave the result of 'Full Single Profile'. As a result, in this study, we can say that the most efficient method for removing the male profile from three different under-nail material collection procedures is fine-tipped cotton toothpick swabs. We think that preferring fine-tipped swabs produced in a certain standard instead of the normal sized swabs that are frequently used in routine studies to find the perpetrator from under-nail material may increase the potential for evaluating the evidence.