9. ve 12. sınıf lise öğrencilerinin meslek kararı verme yetkinlik düzeyleri ile algılanan ana-baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 726108
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE AKACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yetkinlik, Meslek Kararı Verme Yetkinliği, Algılanan Ana- Baba Tutumu, Self-Efficacy, Career Decision Making Self-Efficacy, Perceived Parental Attitude
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, 9. ve 12. lise öğrencilerinin meslek kararı verme yetkinlik düzeyleri ile algılanan ana-baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Aynı zamanda araştırmada meslek kararı verme yetkinlik düzeyinin ve algılanan ana-baba tutumunun demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Konya ili Akşehir ilçesinde Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesi ve Akşehir Şehit Selçuk Özer Anadolu Lisesinde öğrenim gören 176'sı kız 170'i erkek olmak üzere 346 9. ve 12. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Verilerin toplanması amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, Bozgeyikli (2004) tarafından geliştirilen“Meslek Kararı Verme Yetkinlik Ölçeği”ve Kuzgun (1972) tarafından geliştirilen, daha sonra Kuzgun ve Eldeleklioğlu (1999) tarafından yeniden düzenlenen“Ana-Baba Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan veriler, SPSS 25.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ölçekler ve alt boyutların normallik analizinde Kolmogorov-Smirnov testi, iki gruplu değişkenlerle karşılaştırılmalarında Mann-Whitney U testi, ikiden fazla gruplu değişkenlerle karşılaştırılmalarında Kruskal-Wallis H testi, arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda“Meslek Kararı Verme Yetkinlik Ölçeği”ve tüm alt boyutları ile demokratik tutum arasında pozitif yönde, koruyucu / istekçi tutum ve otoriter tutum arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.“Meslek Kararı Verme Yetkinlik Ölçeği”ve tüm alt boyutlarının cinsiyete, baba öğrenim düzeyine ve ailenin aylık gelir düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.“Ana-Baba Tutum Ölçeği”tüm alt boyutlarının ise anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi ve ailenin aylık gelir düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the level of career decision making self-efficacy of the 9th and 12th grade students and their perceived parental attitudes. At the same time, it was also investigated in the study, whether the level of career decision making self-efficacy and perceived parental attitudes differ in terms of demographic variables. The sample of the study is composed of 346 students which are from 9th and 12th grade in the academic year of 2018-2019, 176 of total students are females and the rest 170 students are males and these students are studying at Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Science High School and Akşehir Şehit Selçuk Özer Anatolian High School in Akşehir district of Konya Province. The research model is relational screening model. In order to collect data,“Personal Information Form”,“Career Decision Making Self-Efficacy Scale”which was developed by Bozgeyikli (2004),“Parental Attitude Scale”which was developed by Kuzgun (1972), later rearranged by Kuzgun and Eldeleklioğlu (1999) was used. The collected data were analyzed by SPSS 25.0 program. Kolmogorov-Smirnov test was used for the normalization analysis of the scales and sub-dimensions. Mann-Whitney U test was used for to compare the variables with two groups of scales and subdimensions. Kruskal-Wallis H test was used for to compare the variables with more than two groups of scales and sub-dimensions. In order to determine the relationship between scales and sub-dimensions Spearman correlation analysis was used. As a result of the study, it was observed that there was a positive meaningful relationship between“Career Decision Making Self-Efficacy Scale”with its all subdimensions and democratic attitude and also it was observed that there was a negative meaningful relationship between“Career Decision Making Self-Efficacy Scale”with its all sub-dimensions and protectorate / demanding attitudes with authoritarian attitudes. It was found that“Career Decision Making Self-Efficacy Scale”with its all sub-dimensions shows no significant difference according to gender, level of father's education and monthly income level of the family. iii Furthermore, it was defined that“Parental Attitude Scale”all sub-dimensions shows no significant difference according to level of mother's and father's education and monthly income level of the family.