Bor ile modifiye edilmiş titanyum implant yüzeylerde osseointegrasyonun deneysel olarak incelenmesi
  1. Tez No: 726235
  2. Yazar: NAZLI AYŞEŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERSANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Borik asit, bor, dental implant, mekanik testler, koyun, titanyum yüzey, Boric acid, boron, dental implant, mechanical tests, sheep
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Titanyum (Ti) yüzeylerin ve bor (B) bileşikleri ile muamele edilen dental implantların topografik, kimyasal ve osseointegrasyon özelliklerini karşılaştırmaktır. Materyal ve metod: Ti diskler (n = 20), B ve borik asit (H 3 BO 3 ) kullanılarak modifiye edildi ve yüzey topografik karakterizasyonu yoluyla geleneksel SLA yüzey ile karşılaştırıldı. Dental implantlar (n = 96) üretildi (3,5 mm çap ve 8 mm uzunluk) ve 3 ve 7 haftalık iyileşmeye bırakılan altı koyunun posterior tibiasına yerleştirildi. Histolojik, histomorfometrik [kemik-implant teması (BIC%)] ve mekanik testler [geri çevirme tork değeri (RTV)] yapıldı. Bulgular: B ile muamele edilmiş yüzeyler SLA-B ve BC yüzeyleri için sırasıyla [ortalama Sz: 5,80 (standart sapma; SD: 0,61) ve 4,53 µm (SD: 0,13)] SLA'dan [ortalama Sz: 5,89 µm ( SD: 0.81)] (P = 0.033) daha düşük pürüzlülükte bulundu. 3 hafta sonra, en yüksek RTV, SLA grubunda (37 N/cm, SD: 2.87) bulundu ve bor kaplı (BC) grupla aralarında (30 N/cm, SD: 2.60) istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (P = 0,004). 7 hafta sonra, tüm gruplarda ortalama RTV >80 N/cm idi; en yüksek değer H 3 BO 3 ile tedavi edilen (BS) grubunda ölçülmüştür (89 N/cm, SD: 1.53) (P < 0.0001). Gruplar arasında her iki iyileşme döneminde de BIC%' lerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Geleneksel SLA ile karşılaştırıldığında, B kaplama erken dönemde önemli bir avantaj sağlamazken geç dönem iyileşmede daha yüksek RTV sağladı.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the topographical, chemical, and osseointegration characteristics of titanium (Ti) surfaces and dental implants treated with boron (B) compounds. Material and Methods: Machined Ti disks (n = 20) were modified using B and boric acid (H 3 BO 3 ) and compared with the conventional sandblasted, acid-etched (SLA) surface via surface topographic characterization. Dental implants with the corresponding surfaces (n = 96) were manufactured (3.5 mm diameter and 8 mm length) and inserted into the tibias of six sheep, which were left to heal for 3 and 7 weeks. Histologic, histomorphometric [bone–implant contact (BIC)], and mechanical tests [removal torque value (RTV)] were performed. Results: B-treated surfaces were smoother [mean Sz: 5.80 (standard deviation; SD: 0.61) and 4.53 μm (SD: 0.13) for the SLA-B and BC surfaces, respectively] than the SLA [mean Sz: 5.89 μm (SD: 0.81)] (P = 0.033). After 3 weeks, the highest mean RTV was found in the SLA group (37 N/cm, SD: 2.87), and the differences with the boron-coated (BC) group (30 N/cm, SD: 2.60) was statistically significant (P = 0.004). After 7 weeks, the mean RTV was >80 N/cm in all groups; the highest was measured in the H 3 BO 3 -treated (BS) group (89 N/cm, SD: 1.53) (P < 0.0001). No statistically significant differences were found in the BIC%s during both healing periods between the groups. Conclusions: Compared with the conventional SLA, B coating did not provide a significant advantage in the early term but provided higher RTV in the late-term healing.