Elektrolitik zirkonya ve bor oksidasyonu ile modifiye edilmiş titanyum yüzeylerin in vitro analizi
In vitro analysis of titanium surfaces modified with electrolytic zirconia and boron oxidation
- Tez No: 919857
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN ARISAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bor, Zirkonya, Yumuşak Doku, Dental İmplant, Antibakteriyel Etki, Boron, Zirconia, Soft Tissue, Dental Implant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, zirkonya (ZrO2) ve borik asit (H3BO3) ile modifiye edilen titanyum (Ti, Ti6Al4V) dental implant yüzeylerinin; yüzey özellikleri, implant çevresindeki yumuşak doku ile biyouyumluluğu ve adaptasyon yeteneği ve antibakteriyel etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Ti disklerin yüzeyine ZrO2 (TiZr), B(TiB) ve hem ZrO2 hem B (TiBZr) inkorpore edilmiş, kontrol grubu olarak parlatılmış Ti yüzeyler ile karşılaştırılmıştır. Yüzey karakterizasyonu taramalı elektron mikroskobu ve konfokal lazer taramalı mikroskop görüntülemesi, mekanik profilometri, enerji dağılımlı X-ışını spektrometre ve X-ışını fotoelektron spektroskopi analizleri gerçekleştirilmiştir. Diskler, insan gingival fibroblast (HGF) ve epitel hücreleri (HGEP) ile biyouyumlulukları ve adezyon yönünden değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda sitotoksisite ve hücre canlılığı testleri, adezyon görüntülemesi ve doku entegrasyonu biyobelirteçlerinin(laminin, involucrin, integrin beta-1, collagen-I, keratin-5, ki67, vinculin) immünofloresan görüntülemesi yapılmıştır. Yüzeylerin, Streptococcus mutans(S. Mutans) ve Porphyromonas gingivalis(P. gingivalis) bakteri suşları üzerindeki etkileri adezyon ve biyofilm parametreleri üzerinden değerlendirilmiştir. Bulgular: Test ve kontrol gruplarının yüzey pürüzlülük ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yüzeylerin kimyasal kompozisyonu tüm gruplar arasında farklılık göstermiştir. SEM görüntülerinde, kontrol yüzeyleri ile test yüzeyleri arasında nano yapısal farklılıklar saptanmıştır. Test grupları; HGF canlılığı üzerinde olumlu etkiye sahipken HGEP canlılığını sadece TiBZr grubu arttırmıştır. Her iki hücre hattı da kontrol grubuna kıyasla test gruplarına daha fazla adezyon sağlamıştır. P. gingivalis'in oluşturduğu biyofilm hacmi, test gruplarında Ti yüzeyine kıyasla anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Sonuç: Parlatılmış Ti ile karşılaştırıldığında TiBZr yüzeyler yumuşak doku hücreleri üzerinde adezyon ve proliferasyonu arttırıcı olumlu etki ile P. gingivalis'e karşı antibakteriyel etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the surface properties, biocompatibility and adhesion ability with the surrounding soft tissues, as well as the antibacterial effects of titanium (Ti, Ti6Al4V) dental implant surfaces modified with zirconia (ZrO₂) and boric acid (H₃BO₃). Materials and Methods: ZrO₂, B and both ZrO₂ and B were simultaneously incorporated onto Ti discs, and the resulting surfaces (TiZr, TiB and TiBZr respectively) were compared with polished Ti surfaces as the control group. Surface characterization was performed using scanning electron microscopy (SEM), confocal laser scanning microscopy, mechanical profilometry, energy-dispersive X-ray spectroscopy, and X-ray photoelectron spectroscopy. The disks were evaluated in terms of biocompatibility and adhesion with human gingival fibroblasts (HGF) and epithelial cells (HGEP). Tests included cytotoxicity and viability assays, adhesion imaging and immunofluorescent staining of tissue integration biomarkers (laminin, involucrin, integrin beta-1, collagen-I, keratin-5, Ki67, vinculin). Antibacterial effects were assessed against Streptococcus mutans (S. mutans) and Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) through adhesion and biofilm parameters. Results: No statistically significant difference was found between the surface roughness measurements of the test and control groups but the chemical compositions varied. SEM imaging revealed nanoscale structural differences between surfaces. Test surfaces improved HGF viability, with TiBZr also enhancing HGEP viability. Both cell lines showed greater adhesion to test surfaces. Biofilm formation by P. gingivalis was significantly lower on test surfaces compared to the control. Conclusion: TiBZr surfaces demonstrated enhanced soft tissue cell adhesion and proliferation, along with antibacterial effects against P. gingivalis, compared to polished Ti surfaces.