İntrauterin inseminasyon günü sperm değerlerinin bazal sperm analizi ile karşılaştırılması
Comparison of intrauterine insemination day sperm values with basal sperm analysis
- Tez No: 726395
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAŞAR TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: intrauterin inseminasyon, sperm analizi, infertilite, intrauterine insemination, sperm analysis, infertility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Semen analizi erkek infertilitesinde günümüzde hala en önemli test olmaya devam etmektedir. Çalışmamız IUI uygulanan hastaların eşlerine ait sperm parametrelerini ilk başvuru günü alınan, IUI günü alınan ve yıkama sonrası olan total progresif motil sperm sayısının birbirleriyle karşılaştırılmasını ve başta olası erkek faktör olarak değerlendirilen parametrelerin IUI günü verilen sperm analiziyle korelasyon gösterip göstermediğini, IUI günü yıkama yapmanın total progresif motil sperm sayısına etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Sağlığı Merkezinde 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında IUI tedavisi yapılan 568 hastanın eşlerinin sperm değerlendirmeleri ile yapılmıştır. Demografik veriler ve IUI tedavisi yapılan 568 hastanın eşlerine ait ilk başvuru günü bakılan sperm analizi değerleri(1. Örnek), IUI günü alınan sperm analizi değerleri (2. Örnek) ve çift fazlı gradient yöntemi ile yıkama sonrası sperm verileri karşılaştırılmıştır. İlk başvuru günü bakılan sperm analizi değerleri(1. Örnek) ile IUI günü alınan sperm analizi arasındaki total progresif motil sperm sayısı, hacim ve konsantrasyon istatistiksel olarak farklı bulunmuştur. Çalışmadaki 568 hastadan toplam 169 olgunun gebelik sonucuna ulaşılmış olup, bunların 42'sinde (%24.9) gebelik sonucu pozitiftir. Gebelik sonucuna göre 1. sperm örneğinde, IUI günü sperm örneğinde konsantrasyon, hacim ve total progresif motil sperm sayıları arasında ve yıkama sonrası total progresif motil sperm sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Çalışmamız WHO 2010 yılında revize edilmiş olan semen analizi referans değerleri baz alınarak verilen sperm analizi parametreleri ile başta infertilite nedeni olarak öngörülen erkek faktör değerlerinin IUI günü ile kıyaslandığında birbirinden farklı gelebileceğini ve aslında erkek faktör olmadığı düşünülen parametrelerin IUI günü bu bilgiyle çelişebileceğini ya da tam tersi erkek subfertilitesi lehine gelen parametrelerin IUI günü tamamen normal gelebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Semen analysis still remains the most important test in male infertility. Our study aimed to compare the sperm parameters of the spouses of the patients who underwent IUI, and the total progressive motile sperm count taken on the first admission day, taken on the IUI day and after washing; to investigate whether the parameters initially considered as possible male factors were correlated with the sperm analysis given on the IUI day and to investigate the effect of washing on the day of IUI on the total progressive motile sperm count. This study was conducted with the spouses of 568 patients who underwent IUI treatment between 1 January 2015 and 31 December 2020 in the Reproductive Health Center of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology. Demographic data and sperm analysis values of the spouses of 568 patients who underwent IUI treatment on the first admission day (1st sample), sperm analysis values obtained on the day of IUI (2nd sample) and sperm data after washing with gradient were compared. The total progressive motile sperm count, volume and concentration were found to be statistically significantly different between the sperm analysis values on the first admission day (Example 1) and the sperm analysis taken on the IUI day. Pregnancy results of a total of 169 cases out of 568 patients were obtained, and the pregnancy result was positive in 42 (24.9%) of them. According to the pregnancy outcome, there was no statistically significant difference between the concentration, volume and total progressive motile sperm counts in the first sperm sample, on the day of IUI, and between the total progressive motile sperm counts after washing (p>0.05). Our study showed that male factor values, which were initially predicted as a cause of infertility, may differ from each other when compared to the day of IUI, according to the sperm analysis parameters given based on the WHO 2010 semen analysis reference values. The parameters thought to be non-male factors may contradict this information on the day of IUI, or on the contrary, parameters favoring male subfertility may appear completely normal on the day of IUI.