Turgut Özal Tıp Merkezi ameliyathane ve labaratuvar çalışanlarında 2017 yılındaki hepatit B sero-prevelansı ve etkileyen faktörler
Hepatitis B sero-prevalence in Turgut Özal Medical center operating room and laboratory staff in 2017 and affecting factors
- Tez No: 726553
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN PEHLİVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bağışıklık, HBV, Sağlık çalışanı, Immunity, HBV, Healthcare workers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Hepatit B virüsü (HBV) insan sağlığını tehdit eden önemli bir sağlık sorunudur. Sağlık çalışanlarında kan ve kan ürünleriyle bulaşan HBV ile enfekte olma riski genel topluma göre daha yüksektir. Bu çalışmada Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) ameliyathane ve laboratuvar çalışanlarındaki HBV sero-prevelansını (HBsAg ve Anti-HBs) ve bu prevelansı etkileyen faktörleri incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: TÖTM'de ameliyathane ve laboratuvarda çalışan 180 sağlık çalışanının 2017 yılı içerisindeki HBsAg ve Anti-HBs sonuçları kaydedildi. Hazırlanan bilgi formundaki sorulara ait cevaplar (cinsiyet, öğrenim durumu, medeni durumu, meslek, çalıştığı yer, doğduğu yer, çalıştığı süre, ailede HBV seropozitifliği, kan transfüzyonu) burada çalışanlarla yüz yüze görüşülerek elde edildi. İstatistiksel veriler ise SPSS 18 programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: 180 adet sağlık personeli değerlendirildi. Bunlardan 81'i (%45) erkek ve 99'u (%55) kadın idi. Erkeklerde yaş ortalaması 34.5±7.8 iken, kadınlarda 35.3±6.5 idi. Çalışmaya katılan personelin 71'i (39.7%) hemşire, 57'si (31.8%) anestezi teknisyeni, 35'i (19.6%) ve 16'sı (8.9%) idari personeldi. Sadece 3 çalışanda HBsAg pozitif olduğundan çalışanların değişkenleri ile Anti-HBs pozitifliği (bağışıklık) arasında istatistiksel ilişki değerlendirildi. Sadece Anti-HBs pozitifliği (n=152, % 85.4) ile çalışılan yer arasında istatistiksel olarak anlamlı (p=0.048) bir ilişki saptandı. Sonuç: Çalışanlarda Anti-HBs pozitiflik oranı % 85.4 idi. HBs antikor pozitifliği ile çalışılan yer arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki vardı. Bu da laboratuar çalışanlarında bağışıklık oranının daha yüksek olmasından kaynaklanıyordu. HBV için risk altında olan sağlık personelinin bu virüs açısından taranması ve HBV'ye karşı bağışık olmayanların aşılanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hepatit B vires (HBV) is an important health problem that threatens human health. Healthcare workers are at higher risk of being infected with HBV, which is transmitted by blood and blood products, compared to the general population. In this study, we aimed to investigate the HBV sero-prevalence (HBsAg and Anti-HBs) and the influencing factors in Malatya İnönü University Turgut Özal Medical Center (TÖTM) operating room and laboratory staff. Material and Method: In 2017, the HBsAg and Anti-HBs results of 180 healthcare workers working in the operating room and laboratory at the TÖTM. The information form (gender, educational status, marital status, occupation, place of work, place of birth, period of employment, HBV seropositivity in the family, blood transfusion) was applied to the employees by face-to-face interview. Statistical data were evaluated using the SPSS 18 program. Results: 180 health personnel were evaluated. Of these, 81 (45%) were men and 99 (55%) were women. The mean age was 34.5±7.8 years in men and 35.3±6.5 in women. 71(39.7%) nurses, 57(31.8%) anesthesia technicians, 35(19.6%) and 16(8.9%) administrative staff. Since only 3 employees were HBsAg positive, the statistical relationship between the variables of the employees and the Anti-HBs positivity (Immunity) was evaluated. There was only a statistically significant (P = 0.048) relationship between the Anti-HBs positivity (n = 152, 85.4%) and the workingplace. Conclusion: Anti-HBs positivity rate in the workers was 85.4%. There was a statistically significant relationship between HBsAg positivity and the place of work. This was due to the higher immunity rate in laboratory workers. Health personnel at risk for HBV should be screened for this virus and those who are not immune to HBV should be vaccinated.