Muhasebe meslek mensuplarının dijitalleşme algısı: Konya ili örneği
Digitalization perception of accounting professionals: The case of Konya
  1. Tez No: 726589
  2. Yazar: ZEHRA TEKELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RABİA ÖZPEYNİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Dijital Muhasebe, Muhasebenin Dijitalleşmesi, Yeni Muhasebe Mesleği, Digital Transformation, Digital Accounting, Digitalization of Accounting, New Accounting Profession
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde teknolojik çağ olarak da ifade edilen 21. yüzyıl çağı, Endüstri 4.0 sanayi devrimiyle anılmakta ve dijitalleşmeyi de beraberinde getirmektedir. Değişime ayak uyduramayan toplumların, işletmelerin ve insanların geri planda kalması ve yok olması yadsınamaz bir gerçektir. Dijitalleşmenin pek çok mesleğe olduğu gibi muhasebe mesleğine de oldukça büyük etkisi bulunmaktadır. Bu sebeple muhasebe meslek mensuplarının yeni görevi muhasebe bilgisine ek olarak teknolojik değişimleri benimseyebilmek ve aktif bir şekilde kullanmaktır. Bu çalışmada Konya ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının mesleğin dijitalleşmesine yönelik algıları tespit edilmeye çalışılarak, meslek mensuplarının demografik özelliklerine göre algılarının farklılaşıp farklılaşmadığı ortaya konulmuştur. Belirlenen amaç doğrultusunda Konya ilinde faaliyet gösteren meslek mensuplarının algı düzeylerini ölçmeye yönelik anket çalışması yapılarak kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 353 katılımcıya yüz yüze anket aracılığıyla ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 programı yardımı ile kodlanarak gerekli analizler yapılmıştır. Ankete katılan her bir katılımcı vermiş oldukları cevaplarla kendilerine düşen iş yükünün arttığını ancak muhasebe mesleğinde yaşanan dijital dönüşümü gerekli bulduğunu ve yaşanacak gelişmeler için değişime açık olduklarını belirtmişlerdir. Analiz sonuçlarına bakıldığında Konya ilinde faaliyet gösteren meslek mensuplarının dijital dönüşüm algılarının demografik özelliklerine göre farklılaştığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The 21st century, which is also defined as the technological age, is referred to with the Industry 4.0 industrial revolution and brings digitalization with it. It is an undeniable fact that societies, businesses, and people who cannot keep up with change fall behind and disappear. Digitalization has a great impact on the accounting profession, as it does on other professions. For this reason, the new duty of professional accountants is to adopt and actively use technological changes in addition to accounting knowledge. In this study, the perceptions of professional accountants in Konya about the digitalization of the profession are determined and it is revealed whether their perceptions differ according to demographic characteristics. In line with the determined purpose, a survey study was conducted to measure the perception levels of 353 professionals operating in the province of Konya and selected by convenience sampling method. The obtained data were statistically analyzed using SPSS 20 software. Each participant in the survey states that their workload has increased. However, they also find the digital transformation in the accounting profession necessary and state that they are open to change for future developments. According to the results of the analysis, it is seen that the digital transformation perceptions of the professionals in Konya differ according to their demographic characteristics.