Ovariyektomi uygulanmış ratlarda melatoninin titanyum implantların osseointegrasyon düzeyine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of melatonine on the osseointegration of titanium implants in ovariectomized rats
  1. Tez No: 726616
  2. Yazar: ÖZÜMCAN ÇİRİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, osteoporoz, ovariyektomi, osseointegrasyon, kemik implant kaynaşması
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı ovariyektomi yapılan ratlarda, melatonin hormonunun kemik metabolizmasındaki etkileri dikkate alınarak, melatonin takviyesinin, deneklerin tibiyalarına uygulanan titanyum implantlarda osteointegrasyon düzeyine etkisinin incelenmesidir. Denekler bu amaç doğrultusunda; Kontrol Grubu (n=12), Ovariyektomi Grubu (n=12), Ovariyektomi+Melatonin Doz 1 Grubu (5 mg/kg) (n=12), Ovariyektomi+ Melatonin Doz 2 Grubu (10 mg/kg) (n=12) olmak üzere 4 eşit gruba ayrılmıştır. Tüm denekler implantların cerrahi yerleştirilmesini takip eden 3. ayın sonunda sakrifize edilmiştir. Elde edilen kan serumlarından kemik biyobelirteçleri; alkalen fosfotaz (ALP), kalsiyum (Ca), fosfor (P) analizleri yapılmıştır. Deneklerin tibiyalarına yerleştirilen implantların dekalsifiye edilmemiş histolojik analiz yöntemi ile implant çevresi kemik dolumu (İÇKD) ve kemik implant kaynaşması (KİK) bulguları analiz edilmiştir. Tüm deneklerin femur ve çene kemikleri alınarak nükleer tıp ana bilimdalında kemik mineral yoğunluğu analizleri yapılmıştır. Kontrol grubunun ALP değerleri, diğer gruplarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p0.05). Ovariyektomi+Melatonin doz-2 grubunun fosfor değerleri, Kontrol ve Ovariyektomi gruplarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0.05). Bu çalışmanın sınırlı sonuçlarından yola çıkarak ovariyektominin; ovariyektomi kaynaklı osteoporoz, kemik implant kaynaşmasını olumsuz etkileyebileceği ve melatonin desteğinin osteoporozun implant kemik kaynaşması üzerine olan olumsuz etkisini iyileştirebileceği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Effect of Melatonine on the Osseointegration of Titanium Implants In Ovariectomized Rats The aim of this study was to examine the effect of externally given melatonin hormone on the level of osteointegration in titanium implants applied to the tibia of the subjects, considering the effects of melatonin hormone on bone metabolism in ovariectomized rats. For this purpose, the subjects; It was divided into four groups as Control (n=12), Ovariectomy Group (n=12), Ovariectomy + Melatonin Dose 1 Implant Group (5mg/kg) (n=12), Ovariectomy + Melatonin Dose 2 Implant Group (10mg/kg) (n=12) . All rats were sacrificed at the end of 3 months following surgical placement of the implants. Bone biomarkers, alkaline phosphatase, calcium, phosphorus, analyzes were made from the blood serums obtained. Peri-implant Bone Filling and Bone Implant Contact findings of the subjects were analyzed by undecalcified histological analysis method. In addition, femur and jaw bones of all subjects were taken and dexa analysis was performed in the department of nuclear medicine and bone mineral density analyzes were performed. Alkaline phosphatase (ALP) values of the control group were statistically significantly lower than the other groups (p0.05). Phosphorus values of the ovariectomy+melatonin dose-2 group were statistically significantly higher than the control and ovariectomy groups (p0.05). Based on the limited results of this study, ovariectomy; It can be stated that ovariectomy-induced osteoporosis may adversely affect bone-implant connection and melatonin supplementation may improve the negative effect of osteoporosis on bone-implant connection. Keywords : Melatonin, osteoporosis, ovariectomy, osseointegration, bone-implant connection