Travma olgularının klinik takip sürecinde diyastolik kan basıncının öngörü değeri
Predictive value of diastolic blood pressure in the clinical follow-up process of trauma cases
- Tez No: 726636
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Diyastolik Kan Basıncı, Fizyolojik Parametreler, Travma, Travma Skorları, Diastolic Blood Pressure, Emergency Service, Physiological Parameters, Trauma, Trauma Scores
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Travma olgularında klinik prognoz vital bulguların fizyolojik sınırların içerisinde bulunup bulunmamasıyla ilişkilidir. Arteriyel kan basıncı bu parameterlerden birisidir ve çalışmalarda sıklıkla sistolik komponenti üzerinde durulmuştur. Diyastolik komponent geri planda kalmıştır. Bu çalışmada tahliye zincirinde en ileri seviye olan hastanemize nakil edilen travma olgularının nakillerinden itibaren klinik takip sürecinde diyastolik kan basıncının klinik prognozları ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma verilerini karşılayan nakil gelen travma olguları (n=225) için nakil esnasında, acil serviste tersiyer bakı esnasında ve sonrasında hastanedeki klinik ve yoğun bakım takip verileri elde edildi. Elde edilen verilerle diyastolik kan basıncının klinik prognoz ve travma skorlamalarıyla ilişkisi istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Yoğun bakım yatış ihtiyacı ile diyastolik kan basıncı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olup, negatif yönde korelasyon gösterdiği saptandı (p=0,006. Cramer's V: 0,254). Kan bileşeni transfüzyon ihtiyacı ile diyastolik kan basıncı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olup, negatif korelasyon gösterdiği saptandı (p= 0,03. Cramer's V: 0,219). Hastane içi ölüm ile diyastolik kan basıncı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup, negatif korelasyon gösterdiği saptandı (p=0,001. Cramer's V: 0,295). Travma skorları ile diyastolik kan basıncı arasında farklı düzeylerde ancak istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Çalışmadan elde edilen verilerin analiziyle, travma olguları için diyastolik kan basıncının düşüklüğünün yoğun bakım yatış, ölüm, transfüzyon gereksinimi olmak üzere kötü klinik sonuçlarla bağlılaşımı olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: In trauma cases, clinical prognosis is related to vital signs whether in physiological limits or not. Arterial blood pressure is one of the vital parameters, and studies have often focused on its systolic component. The diastolic component remained in the background. In this study, it was aimed to investigate the relationship between diastolic blood pressure and clinical prognosis in the clinical follow-up process of trauma cases who were transferred to our hospital, which is the most advanced level in the evacuation chain. Materials and Methods: After tertiary examination in the emergency department, clinical and intensive care follow-up data obtained from trauma cases (n=225) who met the study inclusion criteria. The relationship between diastolic blood pressure and clinical prognosis, trauma scoring systems was statistically analyzed by the obtained data. Results: There was a statistically significant relationship between the need for intensive care hospitalization and diastolic blood pressure, and it was found to be negatively correlated. (p=0,006. Cramer V: 0,254). There was a statistically significant relationship between the need for blood component transfusion and diastolic blood pressure, and it was found to have a negative correlation (p= 0,03. Cramer's V: 0,219). There was a statistically significant correlation between in-hospital death and diastolic blood pressure, and a negative correlation was found (p=0,001. Cramer's V: 0,295). A statistically significant correlation was found between trauma scores and diastolic blood pressure at different levels. Conclusion: With the analysis of the data obtained from the study, it was determined that low diastolic blood pressure for trauma cases was correlated with poor clinical outcomes, including intensive care admission, death, and need for transfusion.