Kısmi remisyondaki şizofreni hastalarında çocukluk çağı travmaları ve agresyon ilişkisi
The relationship between childhood trauma and aggression in schizophrenia
- Tez No: 282457
- Danışmanlar: DR. OYA GÜÇLÜ GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Çocukluk çağı travmaları, Agresyon, Schizophrenia, Chilhood traumas, Aggression
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Erken dönemdeki travmatik yaşantılar ve ebeveyn ile kurulan ilk ilişkiler birçok psikiyatrik hastalığın gelişmesinde rol oynayabilir. Bu çalışmanın amacı, remisyonda olan şizofren hastalarında, çocukluk çağı travmaları ve agresyon ilişkisinin ve bunun klinik süreci nasıl etkilediğinin araştırılmasıdır.Yöntem: Çalışma, DSM IV ölçütlerine göre şizofreni tanısıyla takip edilen 100 hasta ile yapıldı. Hastalar, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği, Buss-Durkee Agresyon Ölçeği ile değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda agresyon düzeyi, hastalık şiddeti ve çocukluk çağı travmaları arasında kuvvetli ilişki bulundu. Hastalık şiddeti, negatif semptomlar ve genel semptomlar ile cinsel istismar arasında pozitif yönde kuvvetli ilişki vardı. Pozitif semptomlar ile fiziksel istismar arsında, agresyon riskiyle duygusal ve fiziksel ihmal arasında pozitif yönde kuvvetli ilişki vardı. Negatif semptomlar ve genel semptomlar dolaylı agresyonla pozitif yönde kuvvetli ilişki gösterdi. Pozitif semptomlar fiziksel agresyon ile, agresyon riski ise düşmanlık ile pozitif yönde kuvvetli ilişki gösterdi. Toplam agresyon puanı fiziksel istismara maruz kalanlarda en fazlaydı. Fiziksel agresyon ve öfke fiziksel istismarla pozitif yönde kuvvetli ilişkiliyken cinsel istismarla ilişki saptanmadı. Düşmanlık ile duygusal ihmal arasında, dolaylı agresyon ile duygusal istismar arasında pozitif yönde kuvvetli ilişki bulundu.Sonuç: Şizofreni olgularında, agresyon düzeyi ve çocukluk çağı travmaları arasında ilişki bulunmaktadır. Çocukluk çağı travmaları, agresyon düzeyi ile ilişkili olmakta ve hastalığın klinik sürecini ve tedaviyi etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Early traumatic experiences and first contacts with the parents might play a role in many psychiatric disorders. The purpose of this study is to investigate the relationship between childhood traumas and aggression in schizophrenia and to investigate how these might affect clinical status.Methods: The present study was done with a hundred patients who were diagnosed as schizophrenia by structured clinical interview for DSM-IV criteria. The patients were informed about the study by a written Informed consent form and they were assessed by Sociodemographic and Clinical Interview Form, Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) Childhood Trauma Questionnaire(CTQ-28), Buss-Durkee Agression scaleResults: There were significant correlation between agression level, severity of the disease and childhood trauma ın our study. There was a positive correlation between severity of the disease, negative and general symptoms and sexual abuse. Positive symptoms were related to physical abuse, positive correlation was found between aggression risk with emotional and physical neglect. Negative and general symptoms had positively related to indirect aggression. Positive symptoms and physical aggression were correlated while agression risk and hostility were positively related.Total agression scores were the highest with the ones that had physical abuse. Physical agression and anger were positively related to physical abuse besides no correlation with sexual abuse . Hostility and emotional neglect were related as well as a positive correlation between indirect agression and emotional neglect were to be foundConclusions: We found that there was a correlation between aggression level and childhood traumas in patients with schizophrenia. Our results suggest that, childhood traumas and aggression level are inter-related and might affect clinical status and treatment of schizophrenia.