Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin besin tüketim örüntüsü ile diyet kalite indeksive uyku kaliteleri arasındaki ilişki
The relationship between nutrient consumption pattern, dietaryquality index and sleep quality of the students of Nutrition and Dietetics Department of Near East University
- Tez No: 726661
- Danışmanlar: DR. SEVİNÇ YÜCECAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Food Hygiene and Technology, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Diyet kalite indeksi, Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği, Uyku Kalitesi, Nutrition, Diet quality index, Pittsburgh Sleep Quality Scale, Sleep Quality
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Özduran, G. Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin besin tüketim örüntüsü ile diyet kalite indeksi ve uyku kaliteleri arasındaki ilişki. Yakın Doğu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Lefkoşa, 2017. Bu araştırma, Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin uyku kaliteleri ve diyet kaliteleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla Eylül 2016 - Ocak 2017 tarihleri arasında 299 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere uyku kalitelerinin ve diyet kalitelerinin belirlenmesi amacıyla anket formu uygulanmış ve bazı antropometrik ölçümleri saptanmıştır. Araştırma sonucuna göre öğrencilerin Diyet Kalite İndeksi-Uluslararası (DKİ-U) puanları ortalamaları erkek öğrencilerde 43.9±11.7 puan, kız öğrencilerde ise 43.5±11.6 puan olarak saptanmıştır. Erkek öğrencilerin %11.8'inin, kız öğrencilerin %10.3'ünün ve genel olarak %10.7'sinin DKİ-U puanları iyi olarak kabul edilmektedir. Erkek ve kız öğrenciler arasında Diyet Kalite İndeksi-Uluslararası puanları açısından istatiksel bir fark (p=0.710) bulunmamıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin Diyet Kalite İndeksi-Uluslararası puanları ile beden kütle indeksi (p=0.977), fiziksel aktivite düzeyleri (p=0.545) ve sigara kullanımları (p=0.286) arasında istatistiksel açıdan bir fark saptanmamıştır. Öğrencilerin diyet kaliteleri arttıkça uyku kalitelerinin arttığı (p=0.017), alkol tüketimleri arttıkça diyet kalitelerinin azaldığı (p=0.022) görülmüştür. Öğrencilerin fiziksel aktiviteleri düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda öğrencilerin %46.4'ünün sağlığı geliştirici yönde aktif olduğu belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre fiziksel aktivite düzeyleri daha yüksektir (p=0.013). Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ) puanları ortalamaları erkek öğrencilerde 4.9±3.6 puan, kız öğrencilerde ise 4.9±3.2 puan olarak saptanmıştır. Erkek öğrencilerin %7.9'unun, kız öğrencilerin %6.7'sinin ve genel olarak %7.0'ının gün içinde normal uykululuk düzeylerinin olduğu görülmüştür. Öğrencilerin gün içindeki uykululuk durumları arttığında uyku kalitelerinin azaldığı (p=0.003) saptanmıştır. Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKİ) puanları ortalamaları erkek öğrencilerde 5.6±3.0 puan, kız öğrencilerde ise 5.6±2.9 vi puan olarak saptanmıştır. Erkek öğrencilerin %56.6'sının, kız öğrencilerin %55.6'sının ve genel olarak %55.9'unun PUKİ iyi olarak kabul edilmektedir. Cinsiyet bazında incelendiğinde erkek ve kız öğrenciler arasında Pittsburgh Uyku Kalitesi puanları açısından istatiksel bir fark (p=0.883) bulunmamıştır. Öğrencilerin Pittsburgh Uyku Kalitesi puanları ile beden kütle indeksi (p=0.676), fiziksel aktivite düzeyleri (p=0.958) ve alkol tüketimleri (p=0.848) arasında istatistiksel açıdan bir fark saptanmamıştır. Öğrencilerin sigara kullanımı arttıkça uyku kalitelerinin azaldığı (p=0.001) saptanmıştır. Enerji, makro ve mikro besin öğeleri ile uyku kalitesi arasında istatistiksel açıdan bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Bu çalışmada, Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin Diyet kaliteleri ve uyku kaliteleri hakkında önemli bilgiler verilmektedir ve yeni çalışmalar için öncül olabileceği düşünülmektedir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin diyet kaliteleri, besin tüketim örüntüleri, uykululuk durumları ile uyku kaliteleri arasındaki ilişkiyi belirleyen bu çalışmayı çeşitli yönlerden destekleyecek ve eksik yönlerini tamamlayacak, daha fazla araştırma ve çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Özduran, G. The relationship between nutrient consumption pattern, dietary quality index and sleep quality of the students of Nutrition and Dietetics Department of Near East University. Near East University, Institute of Health Sciences, Nutrition and Dietetics Program, Science Expertise Thesis, Nicosia, 2017. This study was conducted with 299 students between September 2016 and January 2017 in order to determine the relationship between sleep and dietqualities of Near East University Department of Nutrition and Dietetics students. A questionnaire was applied to determine sleep and diet qualities and some anthropometric measurements were determined. According to the results of the research, the average of Diet Quality Index-International (DKI-U) scores of the students was 43.9 ± 11.7 points in male students and 43.5 ± 11.6 points in female students. The DKI-U scores of 11.8% of male students, 10.3% of female students and 10.7% of students in general are considered good. There was no statistically significant difference (p = 0.710) between male and female students in terms of DKI-U scores. As a result of the research, no statistically significant difference was found between Diet Quality Index-International scores and body mass index (p = 0.977), physical activity levels (p = 0.545) and smoking cessation (p = 0.286). As the diet quality of the students increased, the sleep quality increased (p = 0.017), while increase in alcohol consumption caused significant decrease in dietquality (p = 0.022). The level of physical activity of the students was assessed using the International Physical Activity Questionnaire Short Form. As a result of the evaluation, it was determined that 46.4% of the students were active in the health promotion way. Male students had significantly higher levels of physical activity than female students (p = 0.013). The mean scores of the Epworth Sleepiness Scale were 4.9 ± 3.6 points for male students and 4.9 ± 3.2 points for female students. It was seen that 7.9% of male students, 6.7% of female students and 7.0% of general students had normal sleepiness levels during the day. When daytime sleepiness of the students increased, sleep quality decreased (p = 0.003). On the other hand, The average Pittsburgh Sleep Quality Scale (PUKI) scores were 5.6 ± 3.0 points for male students and 5.6 ± 2.9 viii points for female students. 56.6% of male students, 55.6% of female students and 55.9% of students in general are considered to be good. There was no statistically significant difference (p = 0.883) between Pittsburgh Sleep Quality scores between male and female students when examined on a gender-based basis. There was no statistically significant difference between the students' Pittsburgh Sleep Quality scores and body mass index (p = 0.676), physical activity levels (p = 0.958) and alcohol consumption (p = 0.848). As the smoking of the students increased, the sleep quality significantly decreased (p = 0.001). No statistically significant difference was found between energy, macro and micronutrients and sleep quality (p>0.05). In this study, the Department of Nutrition and Dietetics provides important information about diet quality and sleep quality of the students and it is considered to be a pioneer for new studies. There should be new studies and research planned for Nutrition and Dietetics Department to support this study in determining the relationship between diet quality, dietary patterns, sleepiness status and sleep quality of students.