Aktif olarak spor yapan üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarıile bazı fiziksel uygunluk parametrelerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 726721
  2. Yazar: FETHULLAH GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Nevin AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, BKİ, Bel Çevresi, Varyans, Physical Activity, BMI, Waist Circumference, Variance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışma üniversitede okumakta olan spor eğitimi alan ve almayan iki ayrı grubun fiziksel aktivite düzeyi, yeme tutumları, bia ölçümleri, el kavrama kuvveti kuvvetleri, aerobik step testleri yapılarak aralarındaki farkların bulunması amacıyla yapılmıştır. Öğrencilerin demografik bilgileri antropometrik ölçümleri aile eğitim bilgileri fiziksel aktivite düzeyleri belirlenmesi amaçlanmıştır. Spor yapanların %45,3'ü kız, %54,7'si ise erkektir. Spor yapmayanların %78,8'i kız, %21,2'si ise erkektir. Gerek spor yapanlarda, gerekse yapmayanlarda okuma yazması olmayan annelerin oranı dikkat çekici boyutlarda olduğu ve bu oranların spor yapanlarda %50,9, spor yapmayanlarda %39,4olduğu görülür. Spor yapanlarda annesi ilköğretim mezunu olanlar %34, lise mezunu olanlar %15,1oranlarındadır. Spor yapmayanlarda annesi ilköğretim mezunu olanların oranı %57,6, lise mezunu olanların oranı ise çok düşük olup %3'tür. Annesi yükseköğrenim görmüş öğrenci bulunmamaktadır. Kötü beslendiğini düşünenlerin ortalamaları iyi beslendiğini düşünenlerin ortalamasından anlamlı derecede daha yüksektir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre; sağ ve sol el kavrama kuvveti ölçümlerinin fiziksel aktivite ile arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmaktadır. Sağ el kavrama kuvveti ölçüm değeri fiziksel aktivite ile %27,5 düzeyinde, sol el kavrama kuvveti ile fiziksel aktivite düzeyi arasında %22 düzeyinde pozitif yönlü anlamlı ilişkisi bulunmaktadır. Tek yönlü varyans analizi sonuçlarına göre BKİ ve bel çevresi ölçümleri fiziksel aktivite durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermemektedir. Diğer bir ifade ile farklı düzeyde fiziksel aktivite yapanların BKİ ve bel çevresi ölçümleri aynıdır denilebilir. Fiziksel uygunluk testlerinin fiziksel aktivite skoru ile arasındaki ilişkinin belirlenmesi için korelasyon analiz yapılmış ve pearson korelasyno katsayısı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the physical activity level, eating attitudes, BIA measurements, paw forces, twisted arm test times, aerobic step tests and the differences between them. The students' demographic information is aimed to determine the physical activity levels of anthropometric measurements family education information. 45.3% of the sportsmen are girls and 54.7% are boys. Of those who do not do sports, 78,8% are girls and 21,2% are boys. It is observed that the ratio of mothers who are not literate in sports and non-sports is remarkable and these rates are 50.9% in sports and 39.4% in non-sports. 34% of high school graduates and 15.1% of those who have high school graduates are among those who do sports. The percentage of those who do not do sports is 57.6%, while the rate of those who are high school graduates is very low and 3%. There is no student whose mother has a higher education. The average of those who think that they are malnourished is significantly higher than the average of those who think they are well fed. According to the correlation analysis results; there is a significant relationship between rights and left paw measurements with physical activity. The right paw measured value was 27.5% in physical activity, and 22% in the physical activity level. According to the results of one-way analysis of variance BMI and waist circumference measurements do not differ significantly from the physical activity. In other words, BMI and waist circumference measurements are the same for those doing different levels of physical activity. Correlation analysis was performed to determine the relationship between physical activity scores of physical fitness tests and pearson's correlation coefficient was obtained.