Farklı yöntemler ile arıtılmış kentsel atıksuların tarımsal sulama suyu olarak kullanımı: Mersin ili, Mezitli ve Kızkalesi atıksu arıtma tesisleri örneği
Use of urban wastewater treated by different methods as agricultural irrigation water: The case of Mersin province, Mezitli and Kizkalesi wastewater treatment plants
- Tez No: 726765
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜDAVERDİ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıtım, Arıtılmış Kentsel Atıksu, Tarımsal Sulama, Sulama Suyu, Yeniden Kullanım, Treatment, Treated Urban Wastewater, Agricultural Irrigation, Irrigation Water, Reuse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Günümüzde kullanılabilir temiz su kaynaklarının dünyanın sadece bazı bölgelerinde yeterli olması, tükenmez bir kaynak olarak düşünülen suyun, kalite ve miktarında meydana gelen azalma ile kaynak temininde sorunlarla karşılaşılan birçok alanda temiz su kaynaklarının kullanılmasının yerine alternatif su kaynaklarının kullanımını gündeme getirmiştir. Bu alternatiflerden biri olan atıksu arıtma tesislerinde arıtılmış atıksuların kullanımıdır. Atıksuların arıtıldıktan sonra geri kazanımı ve yeniden kullanımı suyun hem ulusal hem de uluslararası ölçekte sürdürülebilirliği açısından önemli bir bileşeni haline gelmiştir. Dünyada toplam su tüketimi farklı kaynaklara göre değişse de yaklaşık olarak %71 oranda tarımsal sulama amaçlı su tüketimi vardır. Arıtılmış atıksuların tarımsal sulamada kullanılması ile su kıtlığı, arıtılmış atıksuların büyük bir kısmının bertaraf edilmesi, atıksuyun bitki besin element içeriğinden dolayı fazla gübre kullanılması gibi sorunlara çözüm olabilmektedir. Bu tez çalışmasında, atıksu arıtma tesislerinden çıkan arıtılmış atıksuların, tarımsal sulama suyu olarak kullanımının değerlendirilmesi ve Mersin İlinde bulunan Mezitli ve Erdemli ilçelerinde bulunan Mezitli ve Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesislerinin çıkış sularının tarımsal alanda sulama suyu olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Yapılan tez çalışmasında 31 parametre incelenmiş ve Ulusal mevzuat ölçeğinde, Atıksu Arıtma Tesisi Teknik Usuller Tebliği'ne göre değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, yapılan analizler ve yönetmeliklerde yer alan sınır değerler incelendiğinde; Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi çıkış suyunun sulama suyu olarak kullanılabilecek sınır değerleri sağlamadığı, Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisi arıtılmış çıkış suyunun ise bu değerleri sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact that usable clean water resources are sufficient only in some parts of the world, the decrease in the quality and quantity of water, which is considered an inexhaustible resource, has brought the use of alternative water resources to the agenda instead of using clean water resources in many areas where problems are encountered in supplying resources. One of these alternatives is the use of treated wastewater from wastewater treatment plants. Recovery and reuse of wastewater after treatment has become an important component of water in terms of its sustainability both on a national and international scale. Although the total water consumption in the world varies according to different sources, there is approximately 71% of water consumption for agricultural irrigation purposes. Water scarcity with the use of treated wastewater in agricultural irrigation, disposal of most of the treated wastewater, due to the plant nutrient content of wastewater, it can be a solution to problems such as excessive fertilizer use. In this thesis, the evaluation of the use of treated wastewater from wastewater treatment plants as agricultural irrigation water and the usability of the effluent of Kızkalesi Wastewater Treatment Plants in Mezitli and Erdemli districts in Mersin province as irrigation water in agricultural areas were investigated. In the thesis study, 31 parameters were examined and evaluated on a national scale, according to the Wastewater Treatment Plant Technical Procedures Communiqué. As a result, when the limit values in the analyzes and regulations are examined; It has been determined that the effluent of Mezitli Wastewater Treatment Facility does not provide the limit values that can be used as irrigation water, while the treated effluent of the Kızkalesi Wastewater Treatment Facility provides these values.