English language teachers' beliefs and practices regarding homework in international schools in Istanbul
İstanbul'daki uluslararası okullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin ödevle ilgili tutumları ve uygulamaları
  1. Tez No: 726772
  2. Yazar: NARIMANE OKAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ödev- Pedagojik Uygulamalar-Görev Vermek, Etkinlik-Verimlilik, Homework- Pedagogical Practices- Assign-Effectiveness- Efficiency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kendine has bir büyüsü olan ödev, yabancı dil öğretimi ve öğreniminde önemli bir araştırma konusu olmuştur. Dil öğreniminde daha fazla ödev daha fazla başarı getirir düşüncesi yaygındır, fakat ödevin dil öğretimindeki yeri tartışma konusudur. Ödevin dil öğrencisi için verimliliği ve onların bu pedagojik uygulamaya ait tutumunu tespit etme amacıyla bir çok araştırma gerçekleştirilmiştir. Ancak, İngilizce öğretmenlerinin tutumunu ve ödev uygulamalarını araştıran çok az çalışma bulunmaktadır. Literatürdeki bu boşluğu doldurmak amacıyla, bu çalışma İstanbul'da bulunan uluslararası okullardaki öğretmenlerin ödeve karşı tutumunu ve uygulamalarını tespit etmeyi hedeflemektedir. Bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla, nicel ve nitel bilgi toplama araçlarını içeren karma yöntemle bilgi toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 3 farklı uluslararası okulda görev yapan 127 İngilizce öğretmeninin katıldığı anket ve 4 İngilizce öğretmenin katıldığı mülakattan oluşmaktadır. Araştırma sonunda toplanılan bilgiler SPSS bilgi değerlendirme programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen sonuçlar öğretmenlerin ödevin miktarı, türü ve süresiyle ilgili yaklaşımlarında farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuçlar, ayrıca öğretmenlerin geçmişleriyle ve ödev ile ilgili tutum ve uygulamaları arasında önemli bir ilişki olmadığını göstermektedir. Bu sonuçlar, literatüre katkı yapmada, akademik ve akademik olmayan becerilerin gelişiminde, stres düzeylerinin azalmasında ve ebeveyn, öğretmen, öğrenci arasındaki üçlü ilişkinin daha iyi olmasında önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Homework, which is like a magic, has been a key topic of interest in foreign language teaching and learning. The more students do it, the better their English becomes. Yet, this is not the case and its efficiency is under debate. Many studies have been conducted to explore the effectiveness of homework for students and their attitudes toward the use of this pedagogical practice. Yet, less effort has been put into English language instructors' perceptions and practices of assigning homework. To fill this gap in the literature, this research aims to explore English language instructors' beliefs and practices of homework in the context of international schools in Istanbul. To achieve the objectives, mixed-method research design involving the elements of quantitative and qualitative data was undertaken. A questionnaire in which 127 English language instructors working at three international schools in Istanbul and an interview with five teachers were administered by the researcher. To analyse the collected data the researcher used the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) and a descriptive analysis to analyse the quantitative and qualitative data respectively. In addition to highlighting the current homework practices in the international schools in Istanbul and the factors influencing them, this research's findings pointed out the instructors' beliefs regarding the quantity of homework, kind of tasks and time spent on it. The results also show that there is no significant relationship between the instructors' socio-demographic background and their homework beliefs and practices. These findings can be significant in enriching the literature covering homework and boosting the students' academic and non-academic skills, lowering their stress level and ameliorating the parents, teacher and student triangular relationship.