COVİD-19 küresel salgın sürecinde Türkiye'de yapılan müzik özel yetenek sınavlarının incelenmesi
Analysis of music special talent exams in Turkey during the COVID-19 global epidemic
- Tez No: 726778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN AÇILMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Covid 19, Müzik, Konservatuvar, Güzel Sanatlar, Özel Yetenek Sınav, Covid 19, Music, Conservatory, Fine Arts, Special Talent, Exam
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Tüm dünyada yayılarak pandemi haline gelen Covid-19 küresel salgınından dolayı birçok sektörde olduğu gibi eğitim sektörü de etkilenmiş ve eğitim kurumlarının büyük çoğunluğu eğitim-öğretimdeki uygulama ve içeriklerinde bir takım değişikliğe gitmişlerdir. Bu araştırma, alınan tedbirler kapsamında Türkiye'deki mesleki müzik eğitimi veren üniversitelerdeki özel yetenek sınavlarının (ÖYS) uygulanış biçimleri ve içeriklerinde herhangi değişiklik olup olmadığını ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Bu bağlamda 2019-2020 ile 2020-2021 öğretim yıllarında özel yetenek sınavı ile öğrenci alan fakülte ve konservatuvarların sınavları uygulama biçimleri, sınav içerikleri ve bu içeriklere verdikleri puan dağılımları tablolar üzerinden yorumlanmıştır. Özel yetenek sınavlarının yönerge ve kılavuzlarına birimlerin internet sayfaları üzerinden ulaşılmış, içeriklere ulaşılamadığı durumlarda ise birim yöneticileriyle telefon, çevrim içi ve mail yolu ile görüşülerek iletişime geçilmiştir. Bu araştırma nitel bir araştırmadır. Veriler doküman analizi ve görüşme yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Türkiye'de 2019 yılında mesleki müzik eğitimi veren üniversitelere bağlı 64 fakülte, 45 konservatuvarlar ve bunlara bağlı 163 bölüm ile 2020 yılında mesleki müzik eğitimi veren üniversitelere bağlı 67 fakülte, 45 konservatuvarlar ile bunlara bağlı 168 bölümün gerçekleştirdiği özel yetenek sınavları karşılaştırıldığında, 2019 yılında ÖYS'de yapılmayan sınavların 2020 yılında %9'luk bir oranla online yapıldığı, ancak buna rağmen yüz yüze yapılan sınavların %41 gibi yüksek bir oranda olduğu görülmüştür. Ayrıca kurumlar bünyesinde 2020 yılındaki ÖYS'de yapılan iki aşamalı sınavların %16'lık oranına karşılık, tek aşamalı sınavların %25'lik oranda olduğu ve müziksel ölçme kriterlerinden müziksel işitme, ezgi tekrarı, ritim tekrarı ve performans becerilerine ait soruların diğer başlıklardaki becerilere ait sorulardan daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the Covid-19 global epidemic, which has spread all over the world and become a pandemic, the education sector has been affected like in many sectors, and the majority of educational institutions have made some changes in their practices and contents in education. This study was carried out within the scope of the measures taken to show if there are any changes in the application forms and content of special talent exams in universities that provide vocational music education in Turkey. In this context, the methods of applying the exams, the content of the exams and the distribution of points given to these contents by the faculties and conservatories that accept students with special talent exam in the 2019-2020 and 2020-2021 academic years are interpreted through the tables. The instructions and guides for the special talent exams were accessed through the websites of the units, and the unit managers were contacted by telephone, online and e-mail in cases where the contents could not be reached. This research is qualitative research. Data were attained by using document analysis and interview method. When the special talent exams administered by 64 faculties, 45 conservatories and 163 departments affiliated to universities providing vocational music education in Turkey in 2019, and 67 faculties, 45 conservatories and 168 departments affiliated to universities providing vocational music education in 2020 were compared, it was seen that the exams which were not done in Student Replacement Exam in 2019 were held online with a of 9% in 2020, but despite this, the face-to-face exams were as high as 41%. Furthermore, compared to 16% of the two-stage exams held in the Student Replacement Exam in 2020, it was concluded that 25% of the single-stage exams were held within the institutions, and that the questions related to musical hearing, melody repetition, rhythm repetition and performance skills, which are among the musical measurement criteria, were higher than the questions related to other skills.