Fostering critical thinking of adolescent Turkish native speakers of English
Anadili Türkçe olan ergen İngilizce öğrenenlerin eleştirel düşünmelerinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 726811
  2. Yazar: SAMİRA ALİARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı, Eleştirel Düşünme becerileri, yansıtıcı öğretim, günlük tutma, yansıtıcı günlük, Constructivist Learning Environment, Critical Thinking abilities, reflective teaching, diary keeping, reflective journal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu tez, anadili Türkçe olan ergenlerin Eleştirel Düşünme yetenekleri (CT) üzerinde Yapılandırmacı Öğrenme Ortamının (KLE) etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada kullanılan yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımı, temel olarak sosyal yapılandırmacılık ve yansıtıcı öğretimin kuramsal görüş ve ilkelerine dayalı olarak araştırmacı tarafından 2018 yılında geliştirilmiş ve uyarlanmıştır. Bu çalışma için kullanılan araştırma yaklaşımı hem nicel hem de niteldir ve bu çalışma ön/son test desenine dayalı tek durum çalışmasıdır. Bu amaca ulaşmak için çalışmaya İstanbul, Türkiye Bakırköy Final ortaokulu beşinci sınıfta öğrenim gören 11 yaşında on öğrenci katılmıştır. Ön/son tasarım için tüm katılımcılar aynı okuldan ve aynı sınıftan seçilmiştir. Araştırma 3 Şubat 2020 ile 2 Haziran 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Veriler katılımcılar beşinci sınıfta öğrenim görürken toplanmıştır. Nitel araştırmaların doğası gereği araştırmacı, araştırmacı ve yansıtıcı öğretmen olarak çalışmanın tüm aşamalarında aktif olarak yer almıştır. On sekiz haftalık çalışma sırasında, araştırmacı yolculuğun analizi için haftalık günlük tuttu. Bu bağlamda, müdahalenin yapılandırmacı öğrenme ortamı yaratmaya etkisini görmek için ilk araç olarak 25 maddelik Yapılandırmacı-Öğrenme Ortamının Türkiye Uyarlanması Anketi (KLES) kullanılmıştır. Eleştirel Düşünme Becerisini değerlendirmeye yönelik bir Başarı testi, eleştirel düşünme becerilerinin müdahalesinin etkisini gözlemlemek için ikinci araçtı. Bu iki araç hem ön hem de son değerlendirme için kullanıldı. Tüm dersler, verilerin analizi için video kaydına alındı. Araştırmacının yansıtıcı günlüğü ve 18 haftalık çalışmanın tamamı boyunca öğrencilerin haftalık günlük sayfaları, nicel veri analizinin sonuçlarını desteklemek için araştırmacı tarafından analiz edilmiştir. Bulgular, yapılandırmacı öğrenme ortamının eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirmek için etkili olabileceği görüşünü desteklemektedir. Ayrıca, İngilizce öğretmenleri ve müfredat tasarımcıları için öneriler de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to inquire the effect of the Constructivist Learning Environment (CLE) on Critical Thinking abilities (CT) of adolescent Turkish native speakers of English. The constructivist-learning environment design used in this study was developed and adapted by the researcher in 2018 mainly based on the theoretical views and principles of social constructivism, and reflective teaching. The research approach used for this study was both quantitative and qualitative and this study is a single case study based on pre/post-test design. To achieve this goal, ten students aged 11, studying at the fifth grade of Bakirkoy Final secondary school, Istanbul, Turkey participated in the study. For the pre/post design, they were all chosen as they were in the same class at school. The study was conducted between February 3, 2020 and June 2, 2020. The data were collected while they were studying in the fifth grade of school. Considering the nature of qualitative studies, the researcher was actively involved in all stages of the study as the researcher and a reflective teacher. During the 18-week intervention, the researcher kept weekly journal for the analysis of the journey. Within this context, Turkish Adaptation of Constructivist-learning environment Survey (CLES) with 25 items was utilized as the first instrument to see the effect of the intervention on creating constructivist learning environment. An Achievement test towards evaluating Critical Thinking Skill was the second instrument to observe the effect of the intervention of critical thinking abilities. These two instruments were used for both pre and post assessment. All the intervention sessions were video recorded for the analysis of the data. The reflective journal of the researcher as well as the weekly diary pages of the students during the whole 18-week intervention was analyzed by the researcher to triangulate the results of quantitative data analysis. The findings are expected to have implications for how constructivist-learning environment can be effective to foster critical thinking abilities and recommendations for EFL teachers and curriculum designers are also made.