Geri Dön

İngiliz kaynaklarına göre Vefd Partisi'nin kuruluşuna kadar Mısır'da İngiliz politikaları (1882-1919)

Britain's policies in Egypt until the establishment of the Wafd Party according to British resources

  1. Tez No: 726839
  2. Yazar: ZEYNEP GÜL EREL ÇALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİYET SEZER FEYZİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223

Özet

Mısır, antik çağlardan beri stratejik konumu ve topraklarının verimliliğinden ötürü egemen güçlerin çatışma sahası olmuştur. Bu çatışmalar sonucu, Mısır'ın yönetici elitleri ve Mısır halkı arasında siyasal ve kültürel bir mesafe doğmuştur. Mısır'ı 1517'de fetheden Osmanlı Devleti de bu farklılıkları gözeterek, eski düzenin yerel yöneticilerine Mısır'ın yönetiminde, Osmanlı merkez bürokrasisinden memurlarla birlikte yer vermiştir. 19. yüzyılda Mehmed Ali Paşa'nın Mısır'da özerk bir idare kurmaya çalışması ile Osmanlı Devleti'nden idari ve iktisadi olarak kopmaya başlayan Mısır'ın ekonomisi, Hidiv unvanı alan İsmail Paşa'nın Batılılaşma hamleleri ardından iflas etmiştir. 1882 yılında Mısır'ı işgal etmesinden itibaren İngiltere Mısır'ın bürokrasisini ve ekonomisini, kendi ve diğer Batılı güçlerin siyasal ve iktisadi imtiyazlarını korumak üzere yeniden düzenlemiştir. 1882-1922 yılları arasında Mısır'ı yerelde yaptığı işbirlikleri üzerinden yöneterek, iktidarının meşruiyetini sağlamıştır. Bu süreçte İngiliz yönetimine karşı tehditlerin en güçlüsü milliyetçi akımlar idi. İngiltere, Mısır'da zaman zaman yükselen İngiliz karşıtlığına kendi baskılayıcı yöntemleriyle cevap vermiş, böylece 40 yılı aşkın bir süre boyunca buradaki gücü tam anlamıyla sarsılmamıştır. 1919 yılına gelindiğinde, Osmanlı Devleti'yle bağları tamamen kopmuş olan Mısır'da Saad Zaglul liderliğinde bağımsızlık istekleri yüksek sesle dile getirilmekteydi. Zaglul ve arkadaşları Vefd (alWafd) delegasyonunu kurarak, toplumda yükselen bağımsızlık taleplerini İngiltere ile Mısır'ın geleceğine dair Milner Komisyonu üzerinden yapılacak olan tartışmalara ve bağımsızlık sürecine taşıdılar. İngiltere sahip olduğu imtiyazları ve Mısır üzerindeki kontrolünü devam ettirmek için milliyetçi gruplarla işbirliği stratejilerini sürdürmüştür. Çalışmanın amacı; İngiltere'nin Mısır tasarımının işgalden bağımsızlık sürecine dek süreklilik arz ettiğini ortaya koyarak, yerel güçlerle işbirliği stratejisinin bağımsızlık sürecine hangi yöntemlerle taşındığını, İngiltere Milli Arşivi'nden elde edilen belgelere dayanarak analiz etmektir.

Özet (Çeviri)

Egypt, since the ancient ages, has been an area of conflict for hegemonic Powers due to its strategic position and fertility of Egyptian lands. As a result of these conflicts, a political and cultural distance arose between Egypt's ruling elites and the Egyptian people. Taking into account this distance, when Ottoman Empire conquered Egypt which was ruled by Mamluks, included local administrators to continue ruling Egypt along with officials from the Ottoman central bureaucracy. Egypt's economy starting to break away from Ottoman Empire administratively and economically went bankrupt right after the reforms of Ismail Pasha, who took the title“Khedive”. Britain, reorganized Egypt's bureaucracy and economy, to preserve her and other European powers' political and economic privileges, right after she invaded Egypt in 1882. Britain administrated Egypt through collaboration with local agents between 1882-1922, ensuring the legitimacy of her power. Meanwhile, the most puissant threat against Britain was national movements. Britain responded to the rising anti-British opposition with her suppressive methods, thus her power there was not shaken for over 40 years. The demands for independence in Egypt whose ties with Ottoman Empire were completely severed was expressed under the leadership of Saad Zaglul. Zaglul and his friends formed the delegation of al-Wafd, brought those demands of the Egyptian society to an international level and the discussions between Britain and Egypt through Milner Commission, over the future of the country. Britain maintained her collaborative strategies with nationalist groups to preserve her previous privileges and her control over Egypt. The aim of this study is, to reveal that Britain was determined on her projection of Egypt from the point of the occupation to the independence, and to analyze Britain's methods which carried her strategy of collaboration with locals to the process of negotiations on independence. The research is generally based on the archival material from the National Archives of the United Kingdom.

Benzer Tezler

  1. İngiliz kaynaklarına göre 1930–1939 arası Türk-İngiliz ilişkileri

    Turkish-British relations between 1930–1939 according to British resources

    MUSTAFA EDİP ÇELİK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    TarihKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEMET YETİŞGİN

  2. İngiliz kaynaklarına göre Birinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'de esirler

    Prisoners of war in Turkey during World War One according to British resources

    ALPER ERSAYDI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    TarihGazi Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İHSAN ŞERİF KAYMAZ

  3. İngiliz kaynaklarına göre Midhat Paşa'nın hayatı ve siyaseti

    Midhat Pasha's life and politics in British sources

    KEMAL İNANÇ IŞIKLAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    TarihYeditepe Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı

    PROF. DR. TÜLAY ALİM BARAN

  4. İngiliz kaynaklarına göre Balkan savaşları (1912-1913)

    Balkan wars according to the British resources (1912-1913)

    LEVENT YIKICI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    TarihGaziantep Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ

  5. XIX. yüzyılın son çeyreğinde Halep vilayeti'nin ekonomik ve sosyo-kültürel durumu (İngiliz-Amerikan kaynaklarına göre)

    The socio-cultural and economical situation of Aleppo vilayet in the last quarter of nineteenth century as English and American sources

    HAKAN AKKÖZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    TarihKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEMET YETİŞGİN