İngiliz kaynaklarına göre Birinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'de esirler
Prisoners of war in Turkey during World War One according to British resources
  1. Tez No: 462162
  2. Yazar: ALPER ERSAYDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ŞERİF KAYMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Savaş esirleri, Osmanlı Devleti, Britanya İmparatorluğu, General C. V. F. Townshend
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Birinci Dünya Savaşı ile ilgili belki de en az üzerinde çalışılan konulardan birisi de savaş esirleridir. İngiliz Kaynaklarına Göre Birinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'de Esirler konulu çalışmada, savaş boyunca Osmanlı Devleti tarafından ele geçirilen İngiliz savaş esirlerin Türkiye'deki durumları ele alınmıştır. Esirlerin hangi cephelerden hangi şartlarda Anadolu içinde kurulan esir kamplarına getirildiği ve bu kamplarda nasıl bir muameleye tabi tutuldukları araştırılmıştır. Çalışma hazırlanırken esirlerin durumu öncelikli olarak İngiltere'de bulunan arşiv belgeleri, esirlerin birinci elden kaleme aldıkları yayınlanmış ve yayınlanmamış hatırat ve günlüklerinden yararlanılmıştır. Ancak çalışmanın nesnelliğini kaybetmemesi için Osmanlı Devleti arşiv kaynakları da kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Prisoners of war as a topic is perhaps one of the least studied subjects of the First World War. In the study on prisoners in Turkey in the First World War according to British sources, the conditions of the British war prisoners seized by the Ottomans in Turkey during the war, were discussed. It was studied that from which fronts and in which conditions the prisoners were brought to prison camps and how were they treated in these camps which were established in Anatolia. As the study was being prepared, the prisoners' condition was primarily based on archival documents found in the UK, published and unpublished memoirs and diaries to which prisoners wrote themselves. However, archival sources of the Ottoman State were also used in order not to lose the objectivity of the study. Keywords : First World War, Prisoners of War, Ottoman Empire, British Empire, General C. V. F. Townshend