Factors affecting women participation into politics of Somalia
Kadınların Somali siyasetine katılımını etkileyen faktörler
- Tez No: 726871
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Selim Sezer
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Women, the position of women in Somalia, Women and politics in Somalia
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmanın temel amacı, yerel konseyler, eyalet seçimleri ve federal seçimler de dahil olmak üzere, Somali'deki kadınların siyasi katılımını etkileyen değişkenleri tüm düzeylerde araştırmaktır. Araştırma şu hedeflere göre yönlendirildi: Birincil amaç, ekonomik sorunların Somali'deki kadınların siyasi katılımını nasıl etkilediğini araştırmaktı. İkinci amaç, kadınların Somali'deki siyasi katılımının siyasi meselelerden nasıl etkilendiğini araştırmaktı. Araştırma ayrıca sosyokültürel etkilerin kadınların Somali'deki siyasi katılımını nasıl etkilediğini de belirlemeye çalıştı. Araştırmanın nihai amacı, Somali'deki kabile temelli siyasi sistemin kadınların siyasi katılımı üzerinde bir etkisi olup olmadığını incelemekti. Araştırmada, tanımlayıcı anket stratejisi kullanıldı. Bu araştırmanın hedef demografisi; federal, eyalet ve yerel seçimlerdeki kadın adayları, federal eyalet ve yerel konseylerdeki mevcut milletvekillerini, kadın politikacıları ve kadın örgütlerinin liderlerini içermektedir. Çalışmanın sonuçları sübjektif ve nicel olarak incelendi. Anket yoluyla toplanan nicel verileri analiz etmek için SPSS kullanıldı. Tanımlayıcı istatistikler kullanılarak yapılan çalışmanın sonuçları yüzdeler, aritmetik ortalamalar, standart sapmalar ve frekanslar olarak rapor edildi. İçerik, tablolar kullanılarak yapılandırıldı ve görüntülendi. Bu; yanıtları toplamak, yanıt yüzdelerini hesaplamak ve verileri araştırma hedeflerine göre karakterize etmek ve yorumlamak için de kullanılmış olan SPSS aracılığıyla yapıldı. Bu çalışmada, seçilen katılımcılardan bilgi toplamak için nicel ve nitel araştırma metodolojilerinin yanı sıra analitik bir anket tasarımı kullanılmıştır. Katılımcılardan araştırmayla ilgili veri almak için, bir anket ve temel bilgilendirici görüşmeler yapıldı (KII'ler). Araştırmacı, hedef kitlenin büyüklüğünü kartopu ve amaçlı örnekleme prosedürlerini kullanarak hesapladı (143 kişi). Veriler frekans ve yüzdeler kullanılarak sunuldu ve tablolar kullanılarak yapılandırıldı. Bunun yanı sıra, veriler; temalar ve açıklamalar kullanılarak analiz edildi ve sonuçlar araştırmanın literatür taramasında bulunanlarla karşılaştırıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre, kadınlar Somali'nin federal, eyalet ve yerel düzeylerdeki siyasi faaliyetlerinde sınırlı bir ilgi gördü. İnsanların hayata ve topluma katılımını şekillendirmede kadınların rolleri giderek daha önemli hale geliyor. Kadınların oy hakkı ve siyasi görev için aday olma ehliyeti birçok ülkede büyük ilerleme kaydetti, ancak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına göre, Somali siyasetinde kadınlar hala yüzde on beşten daha azını oluşturuyor. Kadınlar uzun süre siyasetle uğraştıklarında, özellikle de aşırı erkeksi bir siyasi ortamda azınlıklarsa, geleneksel, erkeksi ve ataerkil iş yapma biçimlerine yönelik bir tercih geliştirdikleri“erkekleşme”olarak bilinen bir süreçten geçebilirler. Kadınlar da erkeklerle aynı mali zorluklara maruz kalmalarına rağmen, federal ofis için kadın adaylar kabilelerinden veya diğer siyasi liderlerden destek almamakta, ancak erkek meslektaşları kampanyalarını yürütmek için nakit para almaktadır. Araştırma aynı zamanda ataerkilliğin direncini de ortaya çıkardı; sırf kadınların genel olarak kabileyi temsil edemeyeceğine dair yaygın bir inanç olduğu için, yanıt verenlerin yüzde 95'i geleneksel liderlerin genel olarak kadınların siyasi yaşamı üzerinde ve özel olarak kadınların her üç düzeydeki seçimlere veya adaylık pozisyonlarına katılma ehliyetleri üzerinde bir etkisi olduğuna inanmaktalar. Analizde, eğitim ile yerel konseylerde kadın temsili arasında önemli bir ilişki keşfedildi. Araştırmacı, daha fazla eşitlik sağlamak için toplumun veya topluluk üyelerinin, kadınların siyasal katılımına karşı kalıp yargıları aşmaya teşvik edilmesini önermektedir. Sonuç olarak, siyasete daha fazla kadın katılımı için acil bir ihtiyaç vardır. Erkekleri kadınların siyasi güç ihtiyaçları konusunda eğitmek ve kadınlara yönelik tutumlarını değiştirmek kritik öneme sahiptir ve hükümet, kadınları siyasi güç arayışlarında desteklemelidir. Anahtar Kelimler: Kadın, Somali'de kadının konumu , Somali'de kadın ve siyaset
Özet (Çeviri)
The study's major purpose is to investigate the factors that impact women's political involvement in Somalia at all levels, including local councils, state elections, and federal elections. The research was directed by the following objectives: The primary purpose was to explore how economic issues affected women's political engagement in Somalia. The second purpose was to explore how women's political engagement in Somalia is impacted by political issues. The research also attempted to determine how sociocultural influences affected women's political engagement in Somalia. The end purpose of the research was to examine whether the clan-based political system in Somalia had an influence on women's political engagement. The research employed a descriptive survey strategy. The target demographic of this research includes women candidates at the federal, state and local elections, current MP's in the federal state and local councils, women politicians and leaders of women organisations. The study's outcomes were examined subjectively and quantitatively. SPSS was used to analyse quantitative data gathered via a questionnaire. The outcomes of the study, which was done using descriptive statistics, were reported as percentages, standard deviations, means and frequencies. The content was structured and displayed using tables. This was done through the use of SPSS, which was used to total replies, compute response percentages, and characterise and interpret the data in accordance with the research goals. To collect information from chosen respondents, this study employed an analytical survey design, as well as quantitative and qualitative research methodologies. A questionnaire and key informant interviews were applied to acquire data from respondents for the research (KIIs). Using simple stratified random sampling techniques, the researchers calculated the size of the target population 143 respondents The data was presented using mean, frequencies and percentages, and it was structured using tables. Aside from that, the data was analysed using themes and explanations, and the results were compared to those found in the research's literature review. Women have gained limited attention in Somalia's political activities at the federal, state, and local levels, according to the study's results. Women's roles in moulding people's participation in life and society are becoming increasingly crucial. Female suffrage and the ability to run for political office have progressed greatly in a lot of nations, but according to the United Nations Development Programme, women still account for fewer than fifteen percent in the politics of Somalia. When women are involved in politics for an extended period of time, especially if they are a minority in an extremely manly world of politics, they might go through an interaction known as“masculinizationin”which they develop a preference for traditional, masculine, and patriarchal ways of doing things. Despite the fact that women endure the same financial hardships as males, female candidates for federal office get no support from their clans or other political leaders, but their male counterparts receive cash to conduct their campaigns. The study also discovered patriarchy's persistence, with 95 percent of respondents believing traditional leaders have an influence on women's political life in general, and specifically on women's ability to participate in all three levels of elections or nominations positions, simply because it is widely believed that women cannot represent the clan in general. The analysis discovered a substantial correlation between education and female representation on local councils. The researcher suggests that society or community members be encouraged to overcome stereotypes against women's political participation in order to achieve more equality. As a result, there is a pressing need for more female participation in politics. It is critical to educate males about women's political power needs and to change their attitudes about women, and the government should support women in their quest for political power.