Ahmet Hamdi Tanpınar'ın eleştiri anlayışı
Ahmet Hamdi Tanpınar's understanding of criticism
- Tez No: 727079
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HADİ BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Hamdi Tanpınar, eleştiri, eleştiri metodu, edebiyat tarihi, edebi makale, Ahmet Hamdi Tanpinar, criticism, methods of criticism, literature history, essays
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın sahip olduğu şair, romancı, hikâyeci, şehir yazarı, denemeci, çevirmen, senaryo yazarı, akademisyen ve edebiyat tarihçisi kimliklerinin yanında eleştirmen kimliğinin de bulunduğunu göstermeyi amaçlayan bu çalışmada, onun düşünce eserlerinin tamamı ele alınmıştır. Özellikle edebiyat tarihi ve makalelerinin merkeze alınarak incelenmesiyle Tanpınar'ın kimi ve nasıl tenkit ettiği sorgulanmıştır. Günlükleri, mektupları, denemeleri ve dersleri de araştırmaya dahil edilmiştir. Netice itibariyle Tanpınar'ın eleştiri anlayışının ne olduğu, bu eleştirinin hangi metotlara dayandığı, yerli ve yabancı kaynaklarının neler olduğu, tenkitte orijinallikleri veya öznellikleri araştırılmıştır. Bu eleştiri yaklaşımının Türk edebiyatı eleştirisi tarihindeki yeri de tespit edilerek bunun Tanpınar ve eleştiri literatürüne katkısı ortaya konmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to show that Ahmet Hamdi Tanpinar has the identity of a poet, novelist, storyteller, city writer, essayist, translator, screenwriter, academic and literary historian, as well as a critic, all his intellectual works are discussed. Especially by examining the history of literature and his articles, it has been questioned who and how Tanpinar criticizes. His diaries, letters, essays and lectures were also included in the research. As a result, what Tanpinar's understanding of criticism is, what methods this criticism is based on, what his domestic and foreign sources are, their originality or subjectivity in criticism have been studied. The place of this criticism approach in the history of Turkish literary criticism was determined and its contribution to Tanpinar and the criticism literature was tried to be revealed.