Ahmet Hamdi Tanpınar ve Türk modernliği: Tanpınar'ın romanlarında modernlik, zaman ve mekân
Ahmet Hamdi Tanpınar and Turkish modernity: Modernity, time and space in Tanpınar's novels
- Tez No: 413776
 - Danışmanlar: PROF. DR. ESER KÖKER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Modernlik, Modernleşme, Modernizm, Türk Modernliği, Zaman ve Mekân, Modernity, Modernizatin, Modernism, Turkish Modernity, Time and Space
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 116
Özet
Türk modernliğinin, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanlarında görünüş biçimini, zaman ve mekân bağlamında; geçmiş-bugün, Doğu-Batı, geleneksel-modern, eski-yeni, Osmanlı-Cumhuriyet ikilikleri çerçevesinde; ev, çarşı, semt ve inanç mekânları üzerinden irdelemeyi amaçlayan bu çalışmada; öncelikle, zaman ve mekânın tarihsel süreç içinde, gelenekselden moderne doğru değişen anlamı ele alınarak, bunun edebiyattaki yansımasına ve örgütleniş biçimine yer verilmekte; sonrasında, modernlikle birlikte, zaman ve mekân anlayışının nasıl değiştiği ve bunun, modernliğin ortaya çıkardığı bir tür olan romana nasıl yansıdığı üzerinde durulmaktadır. Türkiye'de modernliğin ve romanın doğuşu ele alınarak, Türk romanında modernliğin görünümlerine ve bunun eleştiri geleneğindeki karşılığına yer verilmesini takiben, yazında modernlik bağlamında Ahmet Hamdi Tanpınar ve romanları hakkında yapılan tartışmalar üzerinde durulmakta ve bu tartışmalar ışığında Tanpınar'ın modernlik meselesinde Türk edebiyatındaki yeri sorgulanmaktadır. Tanpınar'ın zaman anlayışı ve bunun, romanlarında nasıl yer aldığı; modernlik sürecinde yaşanan gerilimlerin, bölünmüşlüklerin, ikilemlerin zaman ve mekânda yarattığı parçalanmışlıklar ve karşıtlıkların nasıl betimlendiği belirlenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which is aimed to explicated that aspects of Turkish modernity in context of time and place, in the framework of contrasts of past-today, old-new, traditional-modern, East-West, Ottoman-Republic through home, bazaar, area and the places of belief such as mosque and tomb; initially, the meaning of time and place which is changed in the historical process is handled and the ways of reflection and organization of which upon literature is examined and then with modernity how the perception of time and place changes and how which reflects to the novel which is the product of modernity is emphasized. Emergence of novel and modernity in Turkey is handled and the ways of apperance of modernity in Turkish novel and how which is taken up in the tradition of criticism is featured. In literature, the arguments about Tanpınar and his novels are emphasized and the light of this arguments, the position of Tanpınar in the problem of modernity in Turkish literature is considered. Tanpınar's thougt about time and ways of aspect of which in his novels is handled. Tensions, dualities, divisions that are lived in the process of modernity which caused fragmentions and contrasts in time and place and how which are descripted in novels are determined.