İnfertil çiftlerin yalnızlık hisleri ile cinsel fonksiyonları arasındaki ilişkinin araştırılması
Research of the relationship between feelings of loneliness and sexual functions in infertile couples
  1. Tez No: 727124
  2. Yazar: BAŞAK AKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Yalnızlık, Erkek Cinsel disfonksiyonu, kadın cinsel disfonksiyonu, yalnızlık, IVF, Çift, Türkiye, Infertility, Loneliness, Male Sexual dysfunction, female sexual dysfunction, loneliness, IVF, Couple, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Amaç: İnfertilite ve tedavisi sürecinde oluşabilecek cinsel disfonksiyon ve yalnızlık hislerinin düzeyi, erken tanınması ve değerlendirilmesi, tedavinin başarısı ve kadının sağlığı açısından önemlidir. Bu çalışma infertil çiftlerde cinsel disfonksiyon ve yalnızlık hislerinin infertil olmayanlara göre karşılaştırılması, sosyodemografik özelliklerin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İnfertilite Polikliniğine ve Jinekoloji Polikliniklerine başvurmuş infertilite tanısı almış 18-40 yaş arası kadın ve 18-45 yaş arası eşlerinden oluşan 170 infertil çift ile 183 fertil çift çalışmaya dahil edilerek Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği ve U.C.L.A. Yalnızlık Ölçeği'nin doldurmaları istendi. Bulgular SPSS 17 ile değerlendirildi. Bulgular: Cinsel disfonksiyon infertil kadınlarda artmış bulunmuşken erkeklerde anlamlı fark görülmemiştir. İnfertil kadınlarda yalnızlık hisleri toplamda değişmezken orta ve yüksek yalnızlık fertil gruba göre artmış bulunmuştur. İnfertil erkeklerde yalnızlık artmış bulunmuştur. Kadınlarda infertilite süresi uzadıkça cinsel fonksiyon bozuklukları artmış bulunmuştur. Sonuçlar: İnfertil çiftlere infertilite tanısından itibaren rutin psikiyatrik değerlendirme ve danışmanlık verilmesi önemsenmelidir. Bu şekilde çift süreci daha gerçekçi atlatacak ve aralarındaki iletişimi optimalize edebilecek, sonuç ne olursa olsun çift gerekeni yaptığına daha çok ikna oalcaktır. Beklentileri gerçekçi olacaktır. Ve infertilite algısı çiftin evliliğinde daha doğru bir yere konulabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: The level, early recognition and evaluation of sexual dysfunction and feelings of loneliness that may occur during infertility and its treatment are important for the success of the treatment and the health of the couple. The aim of this study was to compare sexual dysfunction and feelings of loneliness in infertile couples compared to non-infertile couples and to understand the effect of sociodemographic characteristics. Materials and methods: 170 infertile couples and 183 fertile couples, consisting of women aged 18-40 and their spouses aged 18-45, who applied to Marmara University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Infertility Polyclinic and Gynecology Polyclinics, were included in the study and Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale and UCLA loneliness scale. They were asked to complete the Loneliness Scale. Findings were evaluated with SPSS 17. Results: While sexual dysfunction was found to be increased in infertile women, no significant difference was observed in men. While feelings of loneliness did not change in total in infertile women, moderate and high loneliness was found to be increased compared to the fertile group. Loneliness has been found to increase in infertile men. As the duration of infertility increased in women, sexual dysfunctions were found to increase. Conclusions: Routine psychiatric evaluation and counseling should be strongly adviced to infertile couples starting from the diagnosis of infertility. In this way, the couple will go through the process more realistically and optimize the communication between them, and the couple will be more convinced that they are doing what is necessary, regardless of the outcome. And the perception of infertility diagnosis will be placed in a more accurate position in the marriage of the couple.