Premenstrüel dönemde kadınların depresyon ve kaygı düzeyleri
Depression and anxiety levels of women in premestrual period
  1. Tez No: 727123
  2. Yazar: ALEYNA TUĞBA GÜLHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLBAHAR KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstrüel Dönem, Depresyon, Kaygı, Premestrual Syndrome, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada PMD'de yer alan kadınların yaşamış oldukları depresyon ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkilerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ele alınan kaygı ve depresyon değişkenlerinin ilgili demografik değişkenler ile arasındaki ilişki de ortaya konmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda demografik değişkenler ile araştırmanın bağımlı değişkenleri (kaygı ve depresyon) arasındaki farklılaşma düzeyleri de ele alınmıştır. Çalışma ilişki arayıcı tipte tarama modeliyle gerçekleşmiştir. İlgili verilerin toplanması internet ortamında anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma değişkenleri olan depresyon ve kaygı düzeylerinin tespit edilmesi için Türkiye'de geçerlik ve güvenirliği yapılmış ve erişime açık olarak ulaşılabilen 'Beck Depresyon Ölçeği' ve 'Beck Anksiyete Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'da yaşayan PMD'de yer alan 300 kadından oluşmaktadır. İlgili verilerin analizinde ve yorumlanmasında bilgisayar temelli istatistik programından yararlanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin normal dağılıma sahip olup olmadığını belirlemede çarpıklık ve basıklık değerlerinden yararlanılırken güvenirlik analizi olarak da değişkenlere ait iç tutarlılık değerlerine bakılmıştır. Analiz sonucunda depresyon 0.73 ve kaygı 0.79 iç tutarlılık değerlerine sahip oldukları bulunmuştur. Araştırmada ilgili değişkenler arası ilişkilerin ortaya konmasında korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre PMD'de bulunan kadınlarda depresyon ile kaygı arasında doğrusal orta güçte anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Bulgu PMD'deki kadınlarda depresyon yükseldikçe kaygılarının da yükseldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the relationships between depression and anxiety levels experienced by women with premenstrual period. For this purpose, the relationship between anxiety and depression variables and related demographic variables was also tried to be revealed. At the same time, the levels of differentiation between demographic variables and the dependent variables of the study (anxiety and depression) were also discussed. The study was carried out with a relation-seeking scanning model. The collection of the relevant data was carried out on the internet using the survey method. In order to determine the levels of depression and anxiety, which are the research variables, validity and reliability in Turkey and openly accessible 'Beck Depression Scale' and 'Beck Anxiety Scale' were used. The study group of the research consists of 300 women in the premenstrual period living in Istanbul. Computer-based statistics program (SPSS) was used in the analysis and interpretation of the related data. While skewness and kurtosis values were used to determine whether the scales used in the study had a normal distribution, the internal consistency values of the variables were examined as reliability analysis. As a result of the analysis, it was found that they had internal consistency values of 0.73 for depression and 0.79 for anxiety. Correlation and regression analyzes were used in the study to reveal the relationships between the related variables. According to the research findings, a linear moderately strong significant relationship was found between depression and anxiety in women in the premenstrual period. The finding shows that as depression increases in women in the premenstrual period, their anxiety also increases.