İnvazif mekanik ventilasyon uygulanan hastalara bakım veren hemşirelerin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of knowledge levels of nurses caring for invasive mechanically ventilated patients
  1. Tez No: 727127
  2. Yazar: ESRA ARGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, ventilasyon, hemşire, bilgi düzeyi, hemşirelik bakımı, Intensive care, ventilation, nurse, knowledge level, nursing care
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma, üçüncü basamak yetişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin invazif mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda ağız bakımı, aspirasyon, pozisyon ve beslenme konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlandı ve uygulandı. Çalışma, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi ve Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütüldü. Çalışmanın örneklemini, üçüncü basamak yetişkin yoğun bakım ünitelerinde görevli ve araştırmaya katılmayı kabul eden 59 hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan“Sosyodemografik Bilgi Formu”ve“İnvazif Mekanik Ventilasyondaki Hastalar İçin Hemşirelik Bakımı Bilgi Düzeyi Soru Formu”kullanıldı. Verilerin analizi için SPSS (26.0) programı kullanıldı. Araştırmanın sonucunda katılımcıların yaş ortalaması 27,9±3,41 bulundu. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunun kadın(%76,3) ve lisans mezunu(%76,3) olduğu tespit edildi. Katılımcıların %57,6'sının meslekte çalışma süresinin 1-5 yıl arasında olduğu ve %44,1'inin YBÜ'de çalışma süresinin 1-5 yıl arasında olduğu saptandı. Araştırmada, lise mezunu hemşirelerin aspirasyon konusunda bilgi düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca meslekte çalışma yılı 5-10 yıl arasında olan hemşirelerin ağız bakımı konusundaki bilgi düzeylerinin diğer gruplara göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu saptandı. Araştırmada elde edilen bulgulara göre üçüncü basamak yetişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışan ve invazif mekanik ventilasyon uygulanan hastalara bakım veren hemşirelerin bilgi düzeylerinin yeterli düzeyde olması ve bakımın kalitesinin arttırılması için kanıta dayalı eğitim programlarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned and administered as a descriptive study to determine knowledge levels of nurses working in tertiary adult ICUs about oral care, aspiration, positions and nutrition of invasive mechanically ventilated patients. The study was carried out in the Yedikule Thoracic Diseases and Surgery Training-Research Hospital and Haydarpasa Numune Training-Research Hospital. The sample of the study consisted of 59 nurses employed in tertiary adult ICUs, who accepted to participate in the study.“Sociodemographic Information Form”and“Questionnaire for Knowledge Levels of Nurses Caring for Invasive Mechanically Ventilated Patients”prepared by the researcher according to the literature were used to collect data. SPSS(26.0) software was used for analyzing data. Average age of the participants was found to be 27.9±3.41. Most of the nurses(76.3%) was female and have undergraduate degree(76.3%). 57.6% of participants had an employment period of 1-5 years, 44.1% had a working period of 1-5 years in ICU. It was determined that knowledge levels of high school graduate nurses about aspiration was statistically higher, knowledge levels of nurses with a professional working period of 5-10 years about oral care was statistically higher than the other groups. According to the findings, it is recommended that evidence-based training programs should be established in tertiary adult ICUs.