COVİD-19 öncesi ve sürecinde çocukların teknolojik cihaz kullanımı ve uyku alışkanlıklarının incelenmesi
Investigation of children's technological device use and sleeping habits before and during COVİD-19
- Tez No: 727179
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA TURAL BÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sleep, Technological Device, Children, COVİD-19
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma 5-12 yaş çocukların COVİD-19 öncesi ve sürecinde teknolojik cihaz kullanım durumları ve uyku alışkanlıklarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma Mart 2021-Haziran 2021 tarihleri arasında bir ile bağlı bir anaokulu, 3 ilkokul ve 3 ortaokulda eğitim gören 5-12 yaş 488 çocuğun ebeveynleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri“Ebeveyn ve Çocuk Bilgi Formu”,“Teknolojik Cihaz Kullanım Durumu Anketi”ve“Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistik testler ve parametrik testler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate technological device usage and the sleep habits of children aged 5-12 years. This descriptive study was carried out between March 2021, and June 2021 with the parents of 488 children aged 5-12, who were in one kindergarten, three primary schools and three secondary schools, which were affiliated with a province.“Parent and Child Information Form”,“Technological Device Usage Status Questionnaire”and“Children's Sleep Habits Questionnaire”were used for the collection of the study data which was analyzed with the descriptive statistical tests and parametric tests. In this study, a significant relationship was found between the pre- COVİD-19 and during the COVİD-19 times in regards to the devices used by children and their duration (p0.05). It has been found that children between the ages of 5-12 spending a lot of time with technological devices have a negative effect on their sleep habits.