Doğal Xanthomonas izolatlarından ksantan gam üretimi ve optimizasyonu
Production and optimization of xanthan gum from natural Xanthomonas isolates
- Tez No: 727187
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Xanthomonas maltophilia, ksantan gam, optimizasyon, Xanthomonas maltophilia, xanthan gam, optimization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Kampüsü'nün farklı lokasyonlarından alınan toprak örneklerinden Xanthomonas sp. izole edilmiştir. İzolasyon amacıyla imipenem içerikli besiyerine ekim yapılmış, morfolojik olarak Xanthomonas sp. olabileceği düşünülen suşlar seçilerek moleküler tanımlama ile Xanthomonas maltophilia olduğu belirlenmiştir. Xanthomonas maltophilia'dan ksantan gam üretimi ve optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Üretim optimizasyonu amacıyla; optimum sıcaklık, pH, inokulum miktarı, çalkalama hızı, üretim süresi belirlenmiştir. Bu parametrelere ek olarak farklı karbon kaynaklarının ve %2-25 arasında değişen konsatrasyonlarda mısır maserasyon sıvısının üretim verimine etkisi incelenmiştir. Üretilmiş olan ksantan gamın FT-IR ve NMR analizleri yapılmıştır. Xanthomonas maltophilia ile üretilen ksantam gam için en iyi üretim şartları 30 ºC, pH 6.9, %10 inokulum miktarı,150 rpm çalkalama hızı, 24 saat olarak belirlenmiştir. Ksantan gamın üretiminde en iyi karbon kaynağı maltoz, azot kaynağı ise %25 mısır maserasyon konsantrasyonu tespit edilmiştir. Optimum değerler belirlenirken üretilen ksantan gamın 50 °C de 48 saat kurutma işleminden sonra tartımı yapılarak g/ml cinsinden belirlenmiştir. Optimum şartlar altında üretilen ksantan gamın FT-IR ve NMR analizleri sonucunda ksantam olduğu ve 24. saaten sonra bozulmalar meydana geldiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Xanthomonas sp. ıt was isolated from soil samples taken from different locations of Çukurova University Campus. Inoculation was made in a medium containing imipenem for isolation. Strains thought to be morphologically Xanthomonas sp. were selected and determined to be Xanthomonas maltophilia by molecular identification. Production and optimization of xanthan gum from Xanthomonas maltophilia was performed. For the purpose of production optimization; optimum temperature, pH, shaking speed, production time were determined. In addition to these parameters, the effects of different carbon sources and maize maceration liquid at concentrations ranging from 0.1% to 0.5% on the production yield were investigated. FT-IR and NMR analyzes of the produced xanthan gum were performed. The production conditions for xanthan gum produced by Xanthomonas maltophilia were determined at 30°C, pH 6.9, 150 rpm shaking speed for 24 hours. In the production of xanthan gum, the best carbon source was maltose and the nitrogen source was 0.25% corn masaration concentration. While determining the optimum values, the xanthan gum produced was determined as g/ml after drying at 50°C for 48 hours. As a result of FT-IR and NMR analyzes of xanthan gum produced under optimum conditions, it was determined that it was xanthan and deterioration occurred after 24 hours.