Sağlık çalışanlarının ekonomi okuryazarlık düzeylerinin finansal tutumları üzerine etkisi; üniversite hastanesi örneği
The effects of economic literacy levels of healthcare professionals on their financial attitudes; university hospital example
- Tez No: 727240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİS BAHA BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi Okuryazarlığı, Sağlık Personeli, Finansal Tutum, Economics Literacy, Healthcare, Financial Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Ekonomi yüz yıllardır hem bireyin hem de toplumun bazen en zayıf bazen de en güçlü noktası olmuştur. Her zaman güçlü olmasını istediğimiz ekonomimizin istenilen duruma gelmesi için temelde eğitim gerekmektedir. Anlaşılması kolay olmayan karmaşık bir sistem olan ekonomi uzmanlık gerektiren bir alan olup alınacak eğitimin de uzmanlar tarafından verilmesi önem arz etmektedir. Ekonomik refah yaşayabilmenin kuralı bu eğitimi almaktır. Bireysel anlamda ekonomik refah oluştuğunda kesinlikle toplumsal olarak da faydası görülecek ve toplumsal olarak da ekonomik refah içerisinde olunacaktır. Dünyanın önde gelen liderlerinin en çok önem verdiği ekonomik üstünlüklere, şimdiye kadar birçok ülke savaşarak ulaşmış idame etmiştir. Nitekim ekonomisinde sorunlar yaşayan ülkeler savaşarak dahi kazandığı zaferleri elde tutmakta zorluk çekmişlerdir. Ülkemizin kuruluşundan bu yana da kurulan hükümetler öncelikle ekonomik bağımsızlık sloganlarıyla öne çıkmışlardır. Bu tez çalışması sağlık çalışanlarının ekonomik okuryazarlık düzeyleri ile finansal tutum düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını saptayacaktır. Sağlık çalışanlarının ekonomi okuryazarlık düzeyleri ve finansal tutum düzeyleri arasında belirlenecek ilişki sonuçlarına göre literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ülkeler açısından bu denli önemli olan ekonomi bireyler için daha da önemlidir. Hayatlarının her döneminde başarılı olan insanlar ekonomilerini en iyi yöneten insanlar olmuşlardır. Nitekim az bir gelirle de yüksek miktarda gelirle de ekonomi bilgisine sahip bir ekonomi okuryazarı hayatını başarılarla süsleyebilir. Bu çalışmada; Sağlık çalışanlarının finansal tutum düzeylerini belirlemek üzere Onur ve Nazik (2014) tarafından geliştirilen, 24 maddeden oluşan 5'li likert tipi 'Finansal Tutum Ölçeği', ekonomik okuryazarlık düzeylerini ölçmek için Gerek ve Kurt'un (2011) geliştirdiği 34 maddeden ve 4 faktörden oluşan 'Ekonomi Okuryazarlığı Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi sağlık çalışanı 603 hekim,625 hemşire ve 238 diğer sağlık personeli oluşturmaktadır. Örneklem ise; α = 0,05, H = ± 0,05 ve oranlar p = 0,5 ve q = 0,5 için 1466 kişilik evreni temsil edebilecek asgari örneklem büyüklüğü 305 olarak hesaplanmıştır. Tabakalı örnekleme göre yapılandırırsak yuvarlama hesabı 126 hekim, 131 hemşire ve 50 diğer sağlık personeli olmak üzere örneklem 307 kişi hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda erkek çalışanların ekonomi okuryazarlık düzeylerinin kadınlardan daha yüksek olduğu kadınların da finansal tutum düzeylerinin erkeklerden yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Sağlık çalışanlarının ekonomik okuryazarlık düzeylerinin ve finansal tutum düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Ekonomi okuryazarlığı düzeyi ile finansal tutum düzeyi arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Yaş gruplarında bakıldığında ilerleyen yaşlarda hem finansal tutum düzeyinin hem de ekonomi okuryazarlığı düzeyinin arttığı görülmektedir. Bu yaş aralığının daha erken yaşlara indirilmesi için daha küçük yaşlardan itibaren ekonomi ve finans alanında eğitimler verilmesi önerilmektedir. Tasarruf ve yatırım alanında da sağlık çalışanlarına nitelikli eğitim verilmesi önerilmiştir. Bireysel ekonomi eğitimin ülke ekonomisine de katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
For centuries, the economy has been the weakest and sometimes the strongest point of both the individual and society. Education is essentially necessary for our economy, which we always want to be strong, to become the desired state. Economics, which is a complex system that is not easy to understand, is an area that requires expertise and it is important that the training to be taken is given by experts. The rule of economic prosperity is to receive this education. In an individual sense, when the economy is prosperous, we will definitely benefit socially and we will be socially prosperous. The economy, which is most important to the world's leading leaders, has so far sustained the victories of many countries by fighting with their economies. As a matter of fact, countries that have problems in their economy have had difficulty keeping up with the victories they have won even by fighting. Since the founding of our country, the established governments have come to the fore primarily with the slogans of economic independence. This thesis study will determine whether there is a relationship between the economic literacy levels of health workers and their financial attitude levels. It aims to contribute to the literature according to the relationship results to be determined between the economic literacy levels and financial attitude levels of health workers. The economy, which is so important for countries, is even more important for individuals. The people who succeeded at every point in their lives have been the people who run their economies best. As a matter of fact, an economic literacy with a knowledge of economics with a small income and a high amount of income can decorate its life with success. In this study; In order to determine the financial attitude levels of health workers, Onur, N. and Nazik, M.H. (2014) developed a 5-point likert type 'Financial Attitude Scale' consisting of 24 articles, and the 'Economic Literacy Scale' consisting of 34 articles and 4 factors developed by Gerek and Kurt's(2011) was used to measure economic literacy levels. The universe of the research is 603 physicians, 625 nurses and 238 other health personnel working in Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Research and Application Hospital. The sample is; α = 0.05, H = ± 0.05 and ratios p = 0.5 and q = 0.5 to 1466, the minimum sample size is calculated as 305. If we configure it according to layered sampling, the rounding account was calculated by 307 people, including 126 physicians, 131 nurses and 50 other medical personnel. As a result of the study, it was concluded that the economic literacy levels of male employees were higher than that of women and that women's financial attitude levels were higher than that of men. It was determined that the economic literacy levels and financial attitude levels of health workers were high. A positive relationship was found between the level of economic literacy and the level of financial attitude. When viewed in age groups, it is seen that both the level of financial attitude and the level of economic literacy increase in later years. In order to reduce this age range to an earlier age, it is recommended to provide trainings in economics and finance from a younger age. In the field of savings and investment, qualified training for health workers has also been proposed. It is thought that individual economic education will also contribute to the country's economy.