Plazma ark ve led ışıklı dolgu cihazlarının insan gingiva hücreleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of plasma ARC and led light filling devices on human gingiva cells
  1. Tez No: 727257
  2. Yazar: ÖZGÜR ASLANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER GÜLYURT, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL İPEK GÜNDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre kültürü, Led, Pac, ışıklı cihazları, MTT, Cell culture, Led, Pac, light filling devices, MTT
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Ortodontik tedavilerde sıkça kullanılan mavi ışıklı dolgu cihazlarının etkileyebileceği oral dokular üzerindeki in vitro fizyolojik etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Ortodontik tedavi amaçlı çekimi yapılan 1. küçük azı dişlerinin üzerinde kalan gingivadan elde edilen insan gingival epitel hücreleri, hücre kültüründe çoğaltılarak kullanılmıştır. Hücrelere Led ve Pac ışık cihazları kullanılarak 2,5 ve 7,5 J toplam enerji yoğunluğunda mavi ışık uygulanmıştır (90° ve 45° açı ile). Mavi ışık uygulamasından 24, 48 ve 72 saat sonrasında hücrelerin canlılık oranlarının saptanması amacı ile MTT testi yapılmıştır. 48. saatte apoptotik/nekrotik hücre oranları AT/EtBr ve AnneksinV/PI boyaması yapılarak tespit edilmiştir. Hücrelerin oksidatif stres düzeyleri DCF-DA uygulaması ile belirlenmiştir. Bulgular: Primer gingival epitel hücrelerine uygulanan mavi ışıklar, 24., 48. ve 72. saatlerde canlılık oranlarında (48 saat: Pac 90° için: %19,3; Pac 45° için %18,63; 48 saat: Led 90° için: %1,62; Led 45° için %1,26) toplam enerji yoğunluğuna bağlı olarak azalmaya (P˂0,001) neden olmuştur. 48. saatte apoptotik/nekrotik hücre oranları (Pac 90° toplam apoptotik %39,33, nekrotik %6,67; Pac 45° toplam apoptotik %36, nekrotik %5,33; Led 90° toplam apoptotik %6,1, nekrotik %1,35; Led 45° toplam apoptotik %5,34, nekrotik %0,69; P˂0,05) ile oksidatif stres düzeyleri [(-) Kontrol: 1,1 Pac 90°: 13,61; Pac 45°: 12,62; Led 90°: 2,21; Led 45°: 2 P˂0,05)] tespit edilmiştir. Ayrıca AT/EtBr boyamasının sonuçlarındaki % toplam apoptotik hücre sayısı ile ROS yoğunluk değerleri arasında korelasyon tespit edilmiştir (R2 =0,9990-0,9999). Sonuç: Led ve Pac ışıklı dolgu cihazları gingival epitel hücrelerin canlılık oranını, apoptotik hücre oranını ve hücrelerin reaktif oksijen düzeyini toplam enerji yoğunluğuna bağlı olarak değiştirebilir. Ortodontik braketlemede led ışıklı dolgu cihazlarının Pac ışıklı dolgu cihazlarına göre daha güvenilir bir seçenek olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim In this study, we aimed to compare the in vitro physiological effects of blue light filling devices, which are frequently used in orthodontic treatments, on oral tissues. Material and Method: Human gingiva cells obtained from the gingiva remaining on the first premolars extracted for orthodontic treatment were used by reproducing in cell culture. The blue light was applied to the cells at a total energy density of 2.5 and 7.5 J using Led and halogen light devices (90° and 45° angle). MTT test was performed to determine the viability of cells 24, 48, and 72 hours after blue light application. Apoptotic/necrotic cell ratios were determined by AT/EtBr and AnneksinV/PI staining at the 48th hour. Oxidative stress levels of cells were determined by DCF-DA application. Results: Blue lights applied to primary gingival epithelial cells at 24, 48 and 72 hours of viability (48 hours: 19.3% for PAC 90°; 18.63% for PAC 45°; 48 hour: for 90° Led: 1.62%; Led 45° 1.26%) depending on the total energy density (P˂0.001). Apoptotic/necrotic cell rates at 48th hour (PAC 90° total apoptotic 39.33%, necrotic 6.67%; PAC 45 ° total apoptotic 36%, necrotic 5.33%; Led 90 ° total apoptotic 6.1%, necrotic% 1.35; Led 45 ° total apoptotic 5.34%, necrotic 0.69%; P˂0.05) and oxidative stress levels [(-) Control: 1.1 PAC 90°: 13.61; PAC 45°: 12.62; Led 90°: 2.21; Led 45°: 2 P˂0.05)] has been detected. In addition, a correlation was determined between the total apoptotic cell count % in the results of AT / EtBr staining and ROS intensity values (R2 = 0.9990-0.9999). Conclusion: Led and halogen light filling devices are used for gingival epithelial cells; It can change the viability rate, the rate of apoptotic cells, and the reactive oxygen level of cells depending on the total energy density. It has been demonstrated that Led lighted filling devices are a more reliable option than halogen light filling devices in orthodontic bracketing.