Piribedil'in mikronukleus ve oksidatif hasar oluşturma potansiyelinin saptanması
Detection of piribedil's micronucleus and oxidative damage creation potential
- Tez No: 727311
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE DÖNBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Piribedil, Genotoksisite, Sitotoksisite, Mikronükleus, Oksidatif Hasar, Piribedil, Genotoxicity, Cytotoxicity, Oxidative Damage, Micronucleus
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Piribedil, parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan dopaminerjik ilaçlar sınıfında bulunan bir ilaçtır. Bu çalışmada; piribedilin insan periferal lenfositlerinde olası genotoksik, sitotoksik ve oksidatif hasar oluşturma potansiyeli Mikronukleus (MN), Total Antioksidan Seviyesi (TAS) ve Total Oksidan Seviyesi (TOS) testleri ile araştırılmıştır. Bu amaçla sağlıklı gönüllü bireylerden alınan kan örnekleri, genotoksik ve sitotoksik etkiyi incelemek üzere 8, 16, 32 ve 64 μg/mL konsantrasyonlarındaki piribedil ile 24 ve 48 saat muamele edilmiş ve MN testi ile daimi preparatlar hazırlanmıştır. Mikroskobik incelemelerle, MN (‰), mikronükleuslu binükleer hücre (‰ BNMN) oranı ve nükleer bölünme indeksi (NBI) saptanmıştır. Oksidatif hasar oluşturma potansiyelini incelemek için ise; piribedilin dört farklı dozuyla 3 saat muamele edilen kan örneklerinde, TAS ve TOS değerleri spektroskobik olarak ölçülmüştür. Elde edilen veriler SPSS (17.0) paket programında Mann Whitney-U testi kullanılarak kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Piribedil ile 24 ve 48 saat muamele edilen hücrelerde tüm konsantrasyonlarda (8, 16, 32 ve 64 μg/mL) MN, BNMN ve NBI değerlerinde kontrole göre önemli bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Benzer şekilde Piribedil ile 3 saat muamelenin hücrelerde, TAS ve TOS değerlerini önemli düzeyde etkilemediği saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada; piribedilin çalışılan dozlarının insan periferal lenfositlerinde genotoksik, sitotoksik etki göstermediği ve oksidatif hasar oluşturma potansiyeline sahip olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Piribedil is a dopaminergic drug used in the treatment of Parkinson's disease. In this study; the possible genotoxic and cytotoxic effects and potantial for oxidative damage of flupentixol in human peripheral lymphocytes were investigated by Micronucleus (MN) and Total Antioxidant status (TAS) and Total Oxidant Status (TOS) tests. For this purpose, peripheral blood samples taken from healthy volunteer donors, were treated with piribedil concentrations of 8, 16, 32 and 64 μg/mL for 24 and 48 hours to examine the genotoxic and cytotoxic effects and permanent preparations were prepared by MN test. By microscopic examinations, MN frequency (MN ‰), ratio of micronucleated binuclear cells (‰ BNMN) and nuclear division index (NBI) were determined. To analyze the potential for oxidative damage; TAS and TOS were measured spectroscopically in blood samples treated with four different doses of piribedil for 3 hours. The obtained data were compared with the control group by Mann Whitney-U test using SPSS (17.0) package program. It was observed that there was no significant difference in the MN, BNMN and NBI values at all concentrations (8, 16, 32, and 64 μg/mL) in cells treated with piribedil for 24 and 48 hours compared to the control. Similarly, treatment with piribedil for 3 hours did not significantly affect TAS and TOS values in cells. As a result, in this study; it was determined that the studied doses of piribedil did not show genotoxic or cytotoxic effects in human peripheral lymphocytes and did not have the potential to cause oxidative damage.