Characteristics of the shariah supervisory board and CSR performance: The case of selected Islamic banks in the GCC and Malaysia
Şeriat Denetleme Kurulu'nun özellikleri ve KSS performansı: KİK ve Malezya'da seçilmiş İslami bankalarının durumu
- Tez No: 727374
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OMAR KACHKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: KSS, AAOIFI, Şeriat denetleme kurulu, CSR, AAOIFI, Shariah supervisory board
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ve Malezya'da seçilen 30 tam teşekküllü İslami bankanın, 2018 yılı için Şeriat Denetim Kurulu'nun (SSB) özelliklerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) ifşa seviyesi üzerindeki etkilerini ampirik olarak incelemektedir. İslami bankalar, şüphesiz yıllar içinde çok başarılı olduklarını kanıtladılar, ancak ortaya çıktıkları İslami ekonomik ideallere ulaşıp ulaşamadıkları sorusu cevaplanmayı bekliyor. Bu çalışmada, SSB özelliklerinin İB'lerin KSS performansında oynadığı rolü araştırıyoruz. KSS ifşa, KSS performansı için bir vekil olarak kullanılır. Daha önceki çalışmalarda, Yönetim Kurulu büyüklüğü, üyelerinin şeriat geçmişi, şeriatta doktora yeterliliği, yönetim kurulunun uluslararasılığı ve mesleki yeterlilik gibi SSB özelliklerinin İslami bankalar (IBs) tarafından KSS ifşası düzeyindeki etkilerini inceledik. Çoklu regresyon analizi kullanarak, KSS ifşasının; daha büyük SSB boyutundan, şeriat / fıkıhta doktora yeterliliğine sahip daha fazla akademisyenden ve SSB üyelerinin artan şeriat bilgisinden, olumlu ve anlamlı bir şekilde etkilendiğini bulduk. KİK ve Malezya arasında yapılan çift yönlü ANOVA karşılaştırması, iki bölge arasındaki KSS ifşa seviyelerinde anlamlı bir fark bulamadı. Ancak, KİK ülkeleri arasında yapılan aynı karşılaştırma, KSS ifşasında bölgesel farklılıkların varlığını doğrulamıştır. KSS'nin tanımlayıcı analizi, ifşa seviyelerinin; genel olarak orta (%55) olduğunu ve gönüllü ifşalar söz konusu olduğunda kritik derecede düşük olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study empirically examines the effects of the characteristics of the Shariah supervisory board (SSB) on the level of Corporate Social Responsibility (CSR) disclosure by a total of 30 selected full-fledged Islamic banks in the Gulf Co-operation Council (GCC) countries and Malaysia for the year 2018. Islamic banks have, without a doubt proven to be very successful over the years, yet the question as to whether they have been able to achieve the Islamic economic ideals based on which they emerged remains to be answered. In this study, we investigate the role that the SSB characteristics play in the CSR performance of IBs. CSR disclosure is used as a proxy for CSR performance. Building on previous studies, we examined the effects that SSB characteristics such as the board size, the shariah background of its members, doctoral qualification in Shariah, the internationality of the board, and professional qualification has on the level of CSR disclosure by Islamic banks (IBs). Using multiple regression analysis, we found CSR disclosure to be positively and significantly influenced by larger SSB size, higher numbers of scholars with a doctoral qualification in Shariah/fiqh, and increased shariah knowledge of SSB members. A pair-wise ANOVA comparison between the GCC and Malaysia found no significant difference in the CSR disclosure levels between the two regions. However, the same comparison made between the GCC countries confirmed the presence of intra-regional differences vi in CSR disclosure. The descriptive analysis of CSR shows disclosure levels to be moderate (55%) in general, and critically low when it comes to voluntary disclosures.