Submukozal veya Subperiosteal olarak uygulanan trombositten zengin plazma uygulamasının gömülü mandibular yirmi yaş dişi çekimi sonrası görülen ağrı, ödem ve yara iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması comparison of the effects of submucosal or subperiosteally applied platelet-rich plasma application on pain, edema and wound healing after impacted mandibular wisdom tooth extraction
- Tez No: 727420
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÜÇOK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gömülü üçüncü molar, trombositten zengin plazma, Submukozal prp uygulaması, subperiosteal prp uygulaması, Impacted third molar, platelet-rich plasma, Submucosal prp application, subperiosteal prp application
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu prospektif çalışmada Plateletten zengin Plazmanın uygulama lokasyonuna göre ağrı, ödem ve yara iyileşme süreçlerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız mandibular bilateral gömülü vertikal ve mezioanguler pozisyonda dişleri bulunan 41 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastaların dişleri aynı anda çekilip randomize olarak bir tarafa subperiosteal bir tarafa subperiosteal prp enjeksiyonu yapılıp hastaların 1,2 ve 7.günlerde VAS skalası yardımı ile ağrı durumları ölçülmüştür. 2 ve 7.günlerde çeşitli anatomik noktalar arası mesafenin preoperatif ve postoperatif ölçülmesi ve farklarının alınmasıyla ödem skorları ölçülmüştür. 1,2 ve 7.günlerde görsel olarak eritem süpürasyon enfeksiyon ve yara açılma durumları gözlemlenmiştir. Sonuçların istatistiksel olarak analizi SPSS 11.5 paket programında yapılmıştır. Submukozal Prp uygulaması subperiosteal olarak yapılan uygulamaya göre ağrı ve ödem üzerinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar içermektedir. Hastaların vas skalası değerleri submukozal uygulamada anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Hastaların postoperatif 2.gün ödem skorları subperiosteal grupta anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Hastalarda son gün yapılan ölçümlerde ve nitel gözlemlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuçlarımız lokasyon farkına göre prp uygulamasının ağrı ve ödem üzerinde anlamlı derecede farklılıklara sebep olduğunu göstermektedir. Fakat nitel olarak gözlemlediğimiz eritem, süpürasyon, enfeksiyon gibi gözlemlerde herhangi bir fark saptanamamıştır. Konuyla ilgili daha detaylı sonuçların ortaya konulması için, daha fazla sayıda hasta üzerinde çalışma yapılmasında fayda görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this prospective study, it was aimed to research the effect of Platelet-rich Plasma on pain, edema and wound healing processes according to the application location. Our study was conducted on 41 patients with mandibular, bilateral, impacted vertical and mesioangular teeth. The patients' teeth were extracted at the same time and randomly subperiosteal prp injection was applied to one side and submucosal prp incection was applied to on side simultaneously and the pain status of the patients was measured with the VAS scale on the 1,2th and 7th days. On the 2nd and 7th days, the edema scores were measured by measuring the distance between various anatomical points preoperatively and postoperatively and taking the differences. Visually, erythema suppuration, infection and wound dehiscence were observed on the 1,2 and 7 days. Statistical analysis of the results was made in the SPSS 11.5 package program. Submucosal Prp application has statistically significant results on pain and edema compared to subperiosteal application. Vas scale values of the patients were found to be significantly lower in submucosal administration. Postoperative 2nd day edema scores of the patients were found to be significantly higher in the subperiosteal group. No statistically significant difference was found in the last day's measurements and qualitative observations. Our results show that prp application causes significant differences in pain and edema according to location difference. However, no difference was found in observations such as erythema, suppuration, and infection that we observed qualitatively. In order to reveal more detailed results on the subject, it would be beneficial to conduct studies on more patients.