Bilateral koklear implant kullanıcısı çocuklarda sözdizim-biçimbilgisi ediniminin incelenmesi
Investigation of syntax-morphology acquisition in children with bilateral cochlear implant users
- Tez No: 727438
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR KÜÇÜK CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koklear implant, TODİL, OSU, TİGE, dilbilgisel gelişim, Cochlear implant, TOLD-P:4 Turkish, MLU, MB-CDI, grammatical develop
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
İleri-çok ileri derecede işitme kaybı olan ve işitme cihazıyla konuşma seslerini algılayamayan çocuklar için koklear implant (Kİ) uygulaması yapılmaktadır. Bu cihazlar çocukların işitsel uyaranlara ulaşmasına ve sözel dili edinmesine yardımcı olmaktadır. Her dilin kendisine özgü dilbilgisel sistemi bulunmaktadır. Dilbilgisi (morfoloji ve sentaks) bir dile ait sözcüklerin köklerini-eklerini, bunların üretimlerini, sözcüklerin diziliş kurallarını ve birbirleriyle ilişkisini kapsayan kurallar bütünüdür. İşitme kayıplı çocuklarda dil edinim sürecinde kendi anadillerine ait dilbilgisel kuralları kavramakta bazı güçlükler görülmektedir. Bu çalışmanın amacı bilateral Kİ kullanan çocukların morfoloji-sentaks (morfosentaktik) gelişimi ile işitme yaşına göre eşleştirilmiş tipik gelişim gösteren çocukların dilbilgisel gelişimi arasındaki ilişkiyi karşılaştırmalı olarak incelemek ve Kİ'lı çocuklarla yapılan işitsel re/habilitasyon kapsamında önemini belirlemektir. Bu amaçla Kİ'lı ve tipik gelişim gösteren gruba Türkçe Okul Çağı Dil Gelişim Testi (TODİL)'nin Cümle Anlama (CA), Cümle Tekrar Etme (CT) ve Biçimbirim Tamamlama (BT) alt testleri uygulanmıştır. Bununla birlikte her iki grubun ebeveynlerine çocuklarının dilbilgisel gelişim özelliklerini gözlemleyerek doldurmaları gereken Türkçe İletişim Gelişimi Envanteri (TİGE-II) verilmiş, çocuklardan doğal bağlamda dil örneği alınarak transkripsiyon yapılmış ve analiz edilmiştir. Çalışmada 60-96 ay arasında (77,95 ± 3,03) tipik gelişim gösteren (TGG) 40 çocuk (17 kız, 23 erkek) ve kronolojik yaşı 77-107 ay arasında (102,74 ± 1,13) Kİ'lı 30 çocuk (16 kız, 14 erkek) katılımcıya ilişkin veriler toplanmıştır. Kİ'lı grup işitme yaşına göre Grup I, Grup II ve Grup III olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Çalışmanın tipik gelişim gösteren grubundaki çocuklar ise kronolojik yaşı Grup I ile uyumlu olanlar, Grup II ile uyumlu olanlar ve Grup III ile uyumlu olanlar olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Kİ'lı çocukların morfosentaktik gelişimi ile işitme yaşına göre eşleştirilmiş TGG grubun morfosentaktik gelişimi arasında anlamlı farklılık vardır (p0,05).
Özet (Çeviri)
Cochlear implant application is performed for children with severe to severe hearing loss and who cannot perceive speech sounds with a hearing aid. These devices help children reach auditory stimuli and acquire verbal language. Each language has its own grammatical system. Grammar (morphology and syntax) is a set of rules that cover the roots-affixes of words belonging to a language, their production, the ordering rules of words and their relationship with each other. There are some difficulties in comprehending grammatical rules in the language acquisition process in children with hearing loss. The aim of this study is to comparatively examine the relationship between the morphology-syntax (morphosyntactic) development of children with hearing loss using cochlear implants and the grammatical development of children with hearing age-matched normal development and to determine its importance in the context of auditory rehabilitation with children using CI. For this purpose, the Test of Language Development-Primary-Fourth Editon: Turkish Version (TOLD-P:4 Turkish)'s Grammatic Understanding (CA), Sentence Imitation (CT) and Grammatic Completion (CT) tests were applied to the group using KI and showing typical development. In addition, the parents of both groups were given the MacArthur-Bates Communicative Development Inventory (MB-CDI), which they had to fill in by observing the grammatical development characteristics of their children, and spontaneous language samples were taken, transcribed and analysed. In the study, 40 children (17 girls, 23 boys) with typical development between 60-96 months (77.95 ± 3.03) and 30 children with CI between 77-107 months of chronological age (102.74 ± 1.13) Data on child (16 girls, 14 boys) participants were collected. The group using CI was divided into three groups as Stage I, Stage II and Stage III according to hearing age. There is a significant difference between the morphosyntactic development of children using CI and the morphosyntactic development of the typical development group matched for hearing age (p0.05).