Yerel yönetimlerin sağladığı spor hizmetlerinin kalite algısı ve kurumsal itibar yönetimine etkisi
The effect of sport services provided by local goverment on perception of quality and corporate reputation management
- Tez No: 727555
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Spor Hizmeti, Hizmet Kalitesi, Kurumsal İtibar Yönetimi, Local Administrations, Sports Service, Service Quality, Corporate Reputation Management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı yerel yönetimlerin sağladığı spor hizmeti veren spor tesislerinin sunmuş olduğu spor hizmetlerinin halk nezdindeki hizmet kalitesi ve bu hizmet kalitesinin yerel yönetimin kurumsal itibarına ne derece etki ettiğinin araştırılmasıdır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde yerel yönetimlerin sağladığı spor tesislerinden hizmet alan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise İstanbul'un ilçesi olan Başakşehir Belediyesi'nin spor parkları ve spor merkezlerini kullanan vatandaşlar oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış olup üç bölümden oluşan ölçek formu kullanılmıştır. İlk bölüm örneklem grubunun kişisel bilgilerini belirlemeye yönelik sorular yöneltilmiştir. Anketin ikinci bölümünde Uçan (2007) tarafından geliştirilen ''Spor-Fitness merkezilerinin algılanan hizmet kalitesi ölçeği'' kullanılmış olup, ölçeğin üçüncü bölümünde ise Akgün (2015) tarafından hazırlanan ''kurumsal itibar yönetimi'' ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler LISREL 8.7 ve SPSS 24 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın demografik özelliklerine göre dağılımlarının verilmesi noktasında betimleyici analiz olan yüzde ve frekans analizi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerlilik güvenirliklerinin belirlenmesi için sırası ile madde analizi, madde ayırt edicilik analizi, madde ölçek toplam korelasyon analizi, güvenirlik analizi, açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analiz, AVE ve CR analizleri yapılmıştır. Ortalama ve standart sapma değerleri ile birlikte ölçeklere ait betimleyici analizler verilmiştir. Araştırma kapsamında hipotezlerin test edilmesinde pearson korelasyon analizi bağımsız değişken ile bağımlı değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkilerinin belirlenmesi için yapısal eşitlik modeli yapılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcıların algıladıkları hizmet kalitesi düzeyleri ve kurumsal itibar yönetimi düzeyleri incelendiğinde hizmet kalitesi düzeylerinin ve kurumsal itibar yönetimi düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamında algılanan hizmet kalitesi ile kurumsal itibar yönetimi arasında pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmada hizmet alanların algıladıkları hizmet kalitelerinde bir birimlik bir artış olduğunda, kurumsal itibar yönetim düzeylerinde de 0.88 birimlik bir artış olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the service quality of the sports services provided by the sports facilities that prepare sports services handled by the local governments to the public. It also targets to figure out to what extent this service quality affects the corporate reputation of the local government. The community of the research consists of individuals who receive service from sports facilities provided by local governments in Istanbul. The sample of the research is the citizens who use the sports parks and sports centers of Başakşehir Municipality, which is the district of Istanbul. Questionnaire technique was conducted as data collection tool in the research and the scale form, which is used consists of three parts. In the first part, questions were asked to determine the personal information of the sample group. In the second part of the questionnaire,“Perceived service quality scale of Sports-Fitness centers”developed by Uçan (2007) was used. Whereas in the third part of the scale prepared by Akgün (2015) as“corporate reputation management”was carried out. The data obtained within the scope of the research were analyzed with LISREL 8.7 and SPSS 24 programs. In order to give the distribution of the research according to the demographic characteristics, percentage and frequency analysis were applied as descriptive analysis. In order to determine the validity and reliability of the scales used in the research, item analysis, item discrimination analysis, item scale total correlation analysis, reliability analysis, explanatory factor analysis, confirmatory factor analysis, AVE and CR analyzes were performed, respectively. Descriptive analyzes of the scales are given considering the mean and standard deviation values. In order to test the hypotheses within the scope of the research, Pearson correlation analysis was used to determine the relationships between the independent variable and dependent variables. Structural equation modeling was utilized to determine the effects of independent variables on the dependent variable. Considering the service quality levels and corporate reputation management levels perceived by the participants within the scope of the research were examined, it was determined that the service quality levels and corporate reputation management levels were high. The data also reinforces that there is a positive relationship between perceived service quality and corporate reputation management. The received data observation emphasizes that when there is a one-unit increase in the perceived service quality of the service recipients, there will be an increase of 0.88 units in the corporate reputation management levels.