Mide kanserlerinde histon deasetilaz (HDAC) overekspresyonunun 18F-FDG PET/BT parametreleri ile ilişkisi ve prognostik önemi
The relationship of histone deacetlase (HDAC) overexpression with 18F-FDG PET/CT parameters and the prognostic importance in gastri̇c cancers
- Tez No: 727656
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE HASBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: HDAC, Mide kanseri, 18F-FDG PET/BT, HDAC, Gastric cancer, 18F-FDG PET/CT
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Histonların asetilasyon durumu, histon asetil transferaz (HAT) ve histon deasetilaz enzimleri (HDAC) arasındaki geri dönüşebilir bir denge ile belirlenmektedir. HDAC'ler, farklılaşma, apoptoz ve hücre döngüsünün durmasına neden olan genleri transkripsiyonel olarak sessiz bir durumda tutarak pro-onkojenik etki gösterir. Mide kanseri görüntülemesinde 18F-FDG PET/BT operasyon öncesi uzak metastaz taraması için sıklıkla kullanılmaktadır. Bizim bu çalışmadaki amacımız, mide kanserli hastalarda evreleme amacıyla 18F-FDG PET/BT çekilen hastaların, patoloji preparatlarından çalışılan HDAC protein ekspresyon oranlarıyla, 18F-FDG PET/BT parametreleri ve prognoz ilişkisini araştırmaktı. Bu çalışmaya, 29'ü kadın (%34.9) ve 54'ü erkek (% 65.1) olmak üzere toplamda 83 hasta dahil edildi. Hastaların tümör dokuları HDAC1 yüzdesine göre değerlendirildiğinde; 74'ünde (%89.2) HDAC1 pozitif, 9'unda (%10.8) HDAC1 negatif olarak bulundu. Primer mide tümör lokalizasyonundan hesaplanan SUVmax değerinin medyan değer olan 8.6 ve üzerinde olması veya altında olması ile tümör alanından bakılan HDAC1 proteininin pozitif/negatif olması arasında ilişki bulunmadı (p=0.369). Çalışmamızda mide kanserli hastalarda HDAC1 pozitifliği ile, metastaz varlığı/yokluğu, tümör yerleşimi, tümör grade'i, yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi (BMI) ve diyabet varlığı/yokluğu ve sigara kullanımı ile ilişki saptanmadı (p>0.05). HDAC1 protein skorlarının yüksek olması ile evre arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulundu (p=0.0021). Midedeki tümör SUVmax değerleri ile metastaz varlığı /yokluğu arasında anlamlı farklılık vardı (p=0.02). Lauren sınıflamasına göre histopatolojik alt tipler arasında anlamlı ilişki vardı. İntestinal tip mide kanserli hastalarda SUVmax değerleri diğer tiplere göre daha yüksek olarak bulundu. (p=0.001). Lauren sınıflamasına göre metastaz gelişimi arasında anlamlı ilişki bulunmuş olup, intestinal tip mide kanserlerinde daha sıklıkla metastaz görülürken, diffüz tip mide kanserli hastalarda metastaz oranları daha düşük bulundu (p=0.0001). Primer tümörlerin yerleşim yerleri ile SUVmax değeri arasında anlamlı farklılık bulunamadı (p=0.933). Ayrıca çalışmamızda, hastalarımızda ortanca genel sağkalım 22 ay olarak bulundu. Hastalarımızın 1 yıllık genel sağkalım oranları %73 iken, 2 yıllık genel sağkalım oranları %48 olarak bulundu. İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, HDAC1 pozitif olan hastalarda 2 yıllık sağkalım oranları negatif olanlara göre daha yüksek olarak bulundu (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The acetylation state of histones is determined by a reversible balance between histone acetyl transferase (HAT) and histone deacetylase enzymes (HDAC). HDACs exert a pro-oncogenic effect by keeping genes that cause differentiation, apoptosis, and cell cycle arrest in a transcriptionally quiescent state. In gastric cancer imaging, 18F-FDG PET/CT is frequently used for preoperative distant metastasis screening. Our aim in this study was to investigate the relationship between HDAC protein expression rates studied from pathology preparations, 18FFDG PET/CT parameters and prognosis in patients with gastric cancer who underwent 18FFDG PET/CT for staging. A total of 83 patients, 29 women (34.9%) and 54 men (65.1%), were included in this study. When the tumor tissues of the patients were evaluated according to the HDAC1 percentage; HDAC1 was positive in 74 (89.2%) and HDAC1 negative in 9 (10.8%). There was no correlation between the SUVmax value calculated from the primary gastric tumor localization being 8.6 or below, which is the median value, and the positive/negative HDAC1 protein from the tumor area (p=0.369). In ourstudy, no relationship wasfound between HDAC1 positivity, presence/absence of metastases, tumor location, tumor grade, age, gender, body mass index (BMI), presence/absence of diabetes, and smoking in patients with gastric cancer (p>0.05). A positive and significant correlation was found between high HDAC1 protein scores and stage (p=0.0021). The relationship between SUVmax values of gastric tumor and presence/absence of metastases was significant (p=0.02). There was a significant correlation between histopathological subtypes according to the Lauren classification. SUVmax values were found to be higher in patients with intestinal type gastric cancer compared to other types. (p=0.001). A significant correlation was found between the development of metastasis according to the Lauren classification, and while metastasis was more common in intestinal type gastric cancers, metastasis rates were found to be lower in patients with diffuse type gastric cancer (p=0.0001). No significant correlation was found between the location of primary tumors and the SUVmax value (p=0.933). In addition, in our study, the median overall survival of our patients was 22 months. While the 1-year overall survival rate of our patients was 73%, the 2- year overall survival rate was 48%. Although not statistically significant, 2-year survival rates were found to be higher in HDAC1 positive patients than in negative patients (p>0.05).