Febril nötropenili pediatrik hastalarda risk faktörlerinin belirlenmesi ve enflamasyon belirteçlerinin febril nötropenide prognostik değerlerinin araştırılması
Determination of risk factors in pediatric patients with febril neutropenia and investigation of the prognostic values of inflammatory markers in febril neutropenia
  1. Tez No: 727673
  2. Yazar: AHMET KEÇEBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENHUR ŞİRVAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, nötropenik ateş, pediatri, kan dolaşımı enfeksiyonu, Febrile neutropenia, neutropenic fever, pediatric, blood stream infection
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Febril nötropeni özellikle malignitesi olan hasta grubunda kemoterapi verildikten sonra karşımıza çıkan önemli bir problemdir. Bu araştırmada febril nötropenik hastalarda, risk faktörlerinin belirlenmesi ve enflamasyon belirteçlerinin febril nötropenide prognostik değerlerinin araştırılması planlandı. Araştırma sonucunda elde edilecek verilerle etkin tanı, tedavi ve izlem süreci oluşturarak mortalitede azalmaya, akılcı antibiyotik kullanımına, maliyet etkin tedavi planı oluşturulmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Çalışmamızda veriler Erciyes Üniversitesi Çocuk Hastanesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servisinde 1 0cak 2017- 31 Aralık 2021 tarihleri arasında febril nötropeni tanısı ile yatmış, 0-18 yaş arası, malignite tedavisi sonrası febril nötropeni gelişen hastaları içerecek şekilde taranmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, primer hastalığı, altta yatan ek hastalığı, başvuru şikayetleri, ampirik başlanan antibiyotikleri, anitibiyotik değişiklikleri, yatışları sürecinde enfeksiyon ile ilişkili rutin laboratuar tetkikleri [C-reaktif protein, prokalsitonin, elektrolit, steril alan kültürleri (kan, idrar, trakeal aspirat, vücut sıvısı), tam kan sayımı (lökosit sayısı, absolü nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, absolü monosit sayısı, platelet sayıları)], atak prognozu, yoğun bakım ihtiyaç durumları, febril nötropeni ilişkili mortalite durumları incelenmiştir. Araştırmada uygun istatistik yöntemleri kullanılarak elde edilen verilerin atak ilişkili mortalite, yoğun bakım ihtiyacı ve kan dolaşımı enfeksiyonu ile olan ilişkileri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 167 olgunun 272 febril nötropeni atağı değerlendirilmiştir. Febril nötropeni atağına hastanede/evde girmek, atak başındaki prokalsitonin değeri ve lenfosit sayısı değişkenleri kan dolaşım enfeksiyonu olan ve olmayan bireyler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmaktadır (p 500/mm3 olma süresi ve absolü nötrofil sayısının >1000/mm3 olma süresi değişkenleri yoğun bakım ihtiyacı olan ve olmayan bireyler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmaktadır (p 500/mm3 olma süresi ve absolü nötrofil sayısı >1000/mm3 olma süresi değişkenleri kötü ve iyi prognostik grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmaktadır. Sonuç: Malignite tedavisi gören pediatrik popülasyonda febril nötropeni atakları önemli bir hastane yatış nedeni olmakla beraber ciddi morbid ve mortal bir durum olmaya devam etmektedir. Literatürde risk sınıflaması ile ilgili farklı öneriler olduğu fakat ortak bir konsensus oluşturulamadığı görülmüştür. Çalışmamızda bazı hastaların hastane yatışları sürecinde hiçbir komplikasyon gelişmeden taburcu edildiği görülmüştür. Gereksiz hastane yatışları hastane kaynaklı enfeksiyonlara neden olabileceğinden hangi hasta grubunun evde tedavi edilebileceği ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Febrile neutropenia is an important problem that occurs after chemotherapy is given, especially in the patient group with malignancy. In this study, it was planned to determine the risk factors in febrile neutropenic patients and to investigate the prognostic values of inflammation markers in febrile neutropenia. With the data to be obtained as a result of the research, it is aimed to contribute to the reduction in mortality, rational antibiotic use, and the creation of a cost-effective treatment plan by creating an effective diagnosis, treatment and follow-up process. Materials and methods: In our study, the data were screened to include patients aged 0-18 years who were hospitalized with the diagnosis of febrile neutropenia in the Pediatric Hematology-Oncology Service of Erciyes University Children's Hospital between January 1 st 2017 and December 31 st 2021, who developed febrile neutropenia after treatment for malignancy. Age, gender, primary disease, underlying comorbidity, admission complaints, empirical antibiotics, antibiotic changes, routine laboratory tests (C-reactive protein, procalcitonin, electrolyte, sterile blood cultures, urine, tracheal aspirate, body fluid), complete blood count (leukocyte count, absolute neutrophil count, lymphocyte count, absolute monocyte count, platelet count)], attack prognosis, need for intensive care, and febrile neutropenia-related mortality were investigated. In the study, the relationship of the data obtained by using appropriate statistical methods with attack-related mortality, need for intensive care and bloodstream infection was evaluated. Results: In our study, 272 febrile neutropenia attacks of 167 cases were evaluated. Entering febrile neutropenia attack at hospital/home, admission procalcitonin value and admission lymphocyte count variables create a statistically significant difference between individuals with and without bloodstream infection (p 500/mm3 and duration of absolute neutrophil count >1000/mm3 variables need for intensive care unit creates a statistically significant difference between individuals with and without (p 500/mm3 and time to absolute neutrophil count >1000/mm3 variables create a statistically significant difference between the poor and good prognostic groups. Conclusion: Although febrile neutropenia attacks are an important cause of hospitalization in the pediatric population treated for malignancy, they continue to be a serious morbid and mortal condition. It has been seen that there are different suggestions about risk classification in the literature, but a common consensus could not be established. In our study, it was observed that some patients were discharged without any complications during their hospitalization. Because unnecessary hospitalizations can cause hospital-acquired infections, more studies are needed on which patient group can be treated at home.