Türkiye'de özel sanat galerileri ve yönetim teknikleri Evin Sanat Galerisi örneği
Private art galleries and management techniques in Turkey example of Evin Art Gallery
- Tez No: 727704
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜSTÜNİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat galerileri, yöneticiler, özel sanat galerileri, sanat piyasası, Art galleries, managers, private art galleries, art market
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sanat galerileri, sanatçıların yapıtlarını izleyici ve sanat koleksiyonerleriyle ile buluşturan mekânlardır. Özel sanat galerileri kâr amacı güden işletmelerdir. Sanat eserlerine değer biçilmesinde ve sanat piyasasının oluşumunda önemli rol sahibidir. Türkiye'de yirmi yılı aşkın süredir faaliyetlerini sürdüren sanat piyasasına yön veren özel sanat galerisi örnekleri barındıran bu çalışmada galerilerin yönetim biçimlerini ve ticari yanlarını incelemek hedeflenmiştir. Ticari sanat galerilerinin Türkiye sanat tarihinde gelişimi incelenmektedir. Sanat yapıtlarıyla alıcıları arasında köprü görevi üstlenen galerilerin çalışma modellerindeki benzerlikleri ve farklılıkları amaçlamaktadır. Sanat galerilerinin, yapıtları alıcılarına sunduklarında yöneldikleri pazarlama stratejileri incelenmeye çalışılmıştır. Türkiye'de uzun süredir faaliyet gösteren sanat galerilerinin sürdürebilirliklerini nasıl koruduklarının saptanması hedeflenmiştir. Günümüze gelinen noktada galeri yönetimindeki kişilerin ve yönetimsel tekniklerin durumu analiz edilmektedir. Sanat galerilerinin, sanatçı, sanat izleyicisi ve koleksiyoner ile olan ilişkilerinin yönetimi ve aynı zamanda da sanat tarihine olan katkıları ele alınmaktadır. Örnek olarak ise 1996 yılında İstanbul'da kurulan Evin Sanat Galerisi'nin hikayesi, açtığı sergiler, galeri politikası detaylı olarak kurumun arşivinden belgelerle birlikte tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Art galleries are places that bring together the works of artists with the audience and art collectors. Galleries are for-profit businesses. They have an important role in the valuation of works of art and in the formation of the art market. The aim of this study is to examine the management styles and commercial aspects of galleries which have been active for more than twenty years, shaping the art market in Turkey. The development of the commercial art gallery through Turkish art history is examined. The study reveals the similarities and differences in the working models of these institutions, which act as a bridge between works of art and their buyers. Along with that, the marketing strategies of art galleries when they present the works to their buyers have been tried to be examined. It is intended to reveal how art galleries that have been operating in Turkey for a long time maintain their sustainability. The people that are currently in management and the managerial techniques are analyzed. The management of the relations of art galleries with the artist, art audience and collector and their contribution to art history are tackled. As an example, the story of Evin Art Gallery, which was established in Istanbul in 1996, the exhibitions it opened, the gallery policy are presented in detail, with documents from the institution's archive.