Farklı dalga boyunda led aydınlatmanın muhabbet kuşlarında (Melopsittacus undulatus) bazı davranışsal, morfolojik ve fizyolojik parametrelere etkisi
Led lighting with different wavelength effects on some behavioral, morphological and physiological parameters in budgerigars (Melopsittacus undulatus)
- Tez No: 727770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Melopsittacus undulatus, Led Aydınlatma, Işık Dalga Boyu, Renkler, Melopsittacus undulatus, LED Lighting, Light Wavelength, Colors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada; gün ışığına ek olarak farklı dalga boyunda (renkte) LED aydınlatmanın Muhabbet Kuşlarının (Melopsittacus undulatus) bazı davranışsal, morfolojik ve fizyolojik parametrelere etkileri araştırılmıştır. Çalışma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Hayvan Fizyolojisi ve Histolojisi laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışma, her grupta 3 kuş olmak üzere 4 grup olacak şeklinde planlanmış ve gruplarda bulunan kuşlar ad libitum olarak türüne özgü yem ile beslenmiştir. Çalışma sonunda; kontrol grubuna göre kırmızı renk aydınlatmanın kuşların yüksek tünek tercih etmelerine, yabancı cisme karşı aktif ve meraklı davranış sergilemelerine ve su tüketimi ile dinlenme sürelerinin artmasına neden olduğu, mavi renk aydınlatmanın konfor ve sosyal davranışını, su, gaga taşı ve yem saçımını artırdığı, sarı renk aydınlatmanın kuşların etkisi altında kaldıkları rengi tercih etmede etkili olduğu ve üç renk uygulamasınında kontrol grubunda farklı olarak olumlu yönde göreceli ve dalgalı asimetriyi etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak gün ışığına ek olarak LED aydınlatma çalışmasının olumlu sonuçlarının yetiştiricilikte stres, obezite gibi olumsuzlukların engellenmesinde kullanılabileceği, özellikle mavi LED aydınlatmasının muhabbet kuşlarında sosyal ve konfor davranışı artırarak, kuşların vokalizasyon yeteneklerinin artırılmasında kullanılabileceği ve bu konu ile ilgili yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; in addition to daylight, the effects of LED lighting of different wavelengths (color) on some behavioral, morphological and physiological parameters of Budgerigars (Melopsittacus undulatus) were investigated. The study was carried out in Kırşehir Ahi Evran University, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, Animal Physiology and Histology Lab. The study was planned as 4 groups, 3 birds in each group, and the birds in the groups were fed with species-specific feed as ad libitum. At the end of the study; Compared to the control group, it was observed that red lighting caused birds to prefer high perches, exhibit active and curious behavior towards unfamiliar objects, and increase water consumption and rest periods, while blue color lighting increased comfort and social behavior, water, beak stone and feed scattering. In addition, it was determined that yellow lighting was effective in choosing the color that the birds were under the influence of, and the application of three colors positively affected the relative and wavy asymmetry, unlike the control group. As a result, it has been concluded that the positive results of LED lighting in addition to daylight can be used in aquaculture to prevent negative effects such as stress and obesity, especially blue LED lighting can be used to increase the social and comfort behavior of budgerigars, to increase the vocalization abilities of the birds, and there is a need for new studies on this subject