Acil servisimize başvuran ve hastaneye yatırılan Covid-19 hastalarının başvuru early warning skorunun hastalık ciddiyetini belirleme düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of the mortality determination ability of the admission early warning scores of Covid-19 patients admitted to the emergency department and hospitalized
- Tez No: 727830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Early warning skoru, Covid-19, Early warning score
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Acil Servisi̇mi̇ze Başvuran ve Hastaneye Yatırılan Covid-19 Hastalarının Başvuru Early Warning Skorunun Hastalık Ciddiyetini Belirleme Düzeyinin Değerlendirilmesi Amaç: Acil servisler Covid-19 hastalarının ilk başvurduğu ve klinik duruma ek olarak torakal bilgisayarlı tomografi sonuçlarına göre yatış kararının verildiği yerlerdir. Erken uyarı skoru (EWS) genellikle kritik hastaların ciddiyetini ve prognozunu belirleyen bir puanlama sistemi olarak bilinir. Bu çalışmada Covid kliniklerinde yatan PCR pozitif ve negatif hastaların EWS'lerini karşılaştırmayı amaçladık. Ayrıca EWS'nin Covid-19'daki prognostik etkinliğini belirlemeye çalıştık. Metot: Bu retrospektif çalışmada 17 Nisan 2020 ile 24 Nisan 2020 tarihleri arasında hastanede yatan Covid-19 şüpheli hastaları değerlendirdik. Tüm hastalara acil serviste torakal bilgisayarlı tomografi görüntülemesi yapıldı, pozitif radyolojik bulgular temel yatış kriteriydi. Covid-19'dan şüphelenilip toraks BT'si pozitif olan ve hastaneye yatmış olan 125 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: 50 (% 40) kadın, 75 (% 60) erkeği bu çalışmaya dahil ettik. Elli yedi (% 45,6) hastanın PCR testi pozitifti. Hem servislerde hem de yoğun bakımda takip edilen hastaların PCR testi pozitif olanlar negatif olanlara göre yatış süresi anlamlı olarak daha uzundu. EWS puanı ile PCR pozitifliği ve negatifliği arasında ilişki bulunmadı. YBÜ'de yatan hastaların oranı PCR pozitif olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti. Entübasyon ihtiyacı ve sonlanım açısından iki grup arasında fark görülmedi. Sonuç: PCR testi pozitif olan hastaların yatış süreleri PCR testi negatif olan hastalara göre daha uzundu. EWS, PCR pozitif ve negatif hastaların ayrımını yapmadı. YBÜ'de yatış oranının PCR pozitif olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksek olduğunu belirledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation Of The Mortality Determination Ability Of The Admission Early Warning Scores Of Covid-19 Patients Admitted To The Emergency Department And Hospitalized Objective: Emergency departments are places where the suspected COVID-19 cases present first and hospitalization decision is based on computed tomography and the clinical situation. Early warning score (EWS) is usually known as a scoring system to determine the severity and prognosis of critically ill patients. In this study, we aimed to compare PCR-positive and PCR-negative patients' EWSs who were hospitalized in the COVID clinics. We also searched for determining the prognostic efficacy of EWS in COVID-19. Methods: In this retrospective study, we evaluated COVID-19 suspected hospitalised patients between 17 April 2020 and 24 April 2020. All patients underwent thorax CT imaging in the ED, and positive radiological finding was the main hospitalization criteria. Totally 125 suspected and thorax CT positive hospitalized patients were included. Results: We included 50 (40%) females, 75 (60%) males in the the study. Fifty-seven (45.6%) of the patients' PCR tests were positive. PCR test positive patients hospitalization length (both inpatient clinic and ICU) was significantly longer than the PCR test negative patients EWS didn't differ between PCR positive and negative patients. Hospitalization in the ICU ratio was significantly higher in PCR positive patients. Intubation requirement and last outcome didn't differ between groups. Conclusion: PCR test positive patients hospitalization length was longer than the PCR test negative patients, EWS didn't differ between PCR positive and negative patients. We determined that, hospitalization in the ICU ratio was significantly higher in PCR positive patients.