Prediyabetik hastalarda yaşam tarzı değişikliğinin irisin ve asprosin düzeyleri ile ilişkisi
Relation of irisin and asprosin levels with lifestyle changes in prediabetic patients. Ankara City Hospital, department of internal medicine
- Tez No: 727880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: prediyabet, irisin, asprosin, egzersiz, beslenme, Prediabetes, Irisin, Asprosin, Exercise, Nutrition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Diyabet; kronik, ömür boyu tıbbi bakım gerektiren, kronik bir sistemik bozukluktur. Dünyada en önemli mortalite ve morbidite nedenleri arasındadır. Prediyabet ise; diyabet tanı kriterlerini karşılamayan ancak plazma glukoz düzeyleri normalden yüksek olan değerler olarak tanımlanır. Ömür boyu gözlemlenen prediyabetli kişilerin yaklaşık %70'i ömürlerinin ileriki dönemlerinde diyabet hastalığı geliştirmektedir. Prediyabet gelişimini önlemek veya tedavi etmek diyabet ve komplikasyonlarını tedavi etmekten çok daha maliyet-etkin bir durumdur. Prediyabetin en önemli tedavi yöntemi ise yaşam tarzı değişikliğinin hastaya anlatılması ve önerilmesidir. 2012 yılında bulunan yağ ve kas dokudan salındığı keşfedilen irisin molekülü ile 2016 yılında yağ dokudan salındığı keşfedilen asprosin molekülünün diyabet ve prediyabet ile ilişkili olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Biz de çalışmamızda prediyabetik hastaları hem sağlıklı bireyler ile kıyaslayarak hem de bu hastalara bilinen en etkin tedavi yöntemi olan yaşam tarzı değişikliği önerilerinde bulunup sonrasında takipleri ile kıyaslayarak bu moleküllerin prediyabet fizyopatolojisinde yeri olup olmadığının araştırılmasını hedefledik. Çalışmamıza 1 Nisan 2021 -15 Aralık 2021 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi polikliniklerine başvuran 18-65 yaş arası gönüllüler kabul edilmiştir. Hasta grubumuza 75 gr OGTT testi sonucunda prediyabet saptanan (APG: 100-125 mg/dL, PG 2. Saat: 140-199 mg/dL) ve ek hastalığı, komorbiditesi olmayan 60 gönüllü hasta, kontrol grubuna ise APG56ng/mL için %98,3 duyarlılık, %65 özgüllük, irisin ≤120,2 pg/mL için %93,3 duyarlılık, %65 özgüllük saptandı. Çalışmada prediyabet öngörmede en üstün test HbA1c saptandı. İrisin insülin ve HOMA indeksi ile, asprosinin ise glukoz, insülin ve HOMA İndeksi ile benzer tanısal performansa sahip bulundu. Çalışmamızda irisin ve asprosin moleküllerinin prediyabet yolağında yeri var mıdır sorusuna cevap aradık. Çalışma sonucunda irisin ve asprosin moleküllerinin prediyabet yolağında yeri olduğu gösterildi ve bu moleküllerin HOMA indeksi ve insüline benzer bir tanısal performansla günlük pratiğimizde kullanılabileceği gösterilmiştir. Ancak bu mekanizmaların patofizyolojik detaylarının araştırılması için moleküler düzeyde detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) is a multisystemic disorder which requires patients to have continuous medical care. One of the worlds top morbidity and mortality reason is DM. Prediabetes is defined as plasma glucose levels being above the normal levels but below diagnostic levels of DM. Approximately 70% of patients with prediabetes, who are followed for life, will have diabetes later in their lives. Having a patient with prediabetes to change his lifestyle is the foremost treatment which is far more cost effective than having to deal with DM and its complications. Recent studies have shown that; the irisin molecule found in 2012, which was discovered to be secreted by adipose and muscle tissue, and the molecule asprosin, which was discovered to be secreted from adipose tissue in 2016, are associated with diabetes and prediabetes. In our prospective study, we designed to examine whether these molecules have a place in the physiopathology of prediabetes, by comparing prediabetic patients with healthy individuals and by making lifestyle change recommendations, which is the most effective treatment method known, and then comparing them with their follow-up. Age interval between 18-65 years was required from the volunteers whom visited the Ankara City Hospital Internal medicine policlinc between April 1, 2021 and December 15, 2021 in order to be admitted in our study. Our patient group included 60 volunteer poeple who were just diagnosed with only prediabetes (as a result of 75g OGTT test (FPG: 100-125 mg/dL, PG 2nd hour: 140-199 mg/dL)) and none of the other additional diseases or comorbidities. In our control group, 40 individuals without any known disease with FPG56ng/mL, and 93.3% , 65% for irisin ≤120.2 pg/mL respecticely. HbA1c was the most accurate test for predicting prediabetes. It was found that irisin had similar diagnostic performance with insulin and HOMA index meanwhile asprosin performed similar with glucose, insulin and HOMA Index. In our study, we seek to answer whether irisin and asprosin molecules have a place in prediabetes pathway. In conclusion, both molecules have been found related with prediabetes pathway and it's been shown, these molecules can become usefull in our daily practice with a diagnostic performance similar to the HOMA index and insulin. At the molecular level further detailed studies are needed to investigate the pathophysiological details in these mechanisms.