Niasinin tavşan spinal kord iskemi/reperfüzyon hasarında nöroprotektif etkileri
Neuroprotective effects of niacin on rabbit spinal cord ischemia/reperfusion injury
  1. Tez No: 727893
  2. Yazar: İLÇİM ERMUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA GÜRER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi/reperfüzyon, Metilprednizolon, Niasin, Nöroproteksiyon, Spinal kord, Ischemia/reperfusion, Methylprednisolone, Neuroprotection, Niacin, Spinal cord
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve amaç: Son yıllardaki çalışmalarla niasinin santral sinir sistemi üzerinde nöroprotektif etkilerinin olduğu gösterilmiştir. Niasinin spinal kord iskemi/reperfüzyon hasarı üzerine olan etkileri daha önce çalışılmamıştır. Bu çalışmada niasinin tavşan spinal kord iskemi/reperfüzyon hasarı üzerine olan potansiyel nöroprotektif etkileri incelenmiştir. Yöntem: Tavşanlar, her gruba 8 denek düşecek şekilde 4 gruba ayrıldı; grup I (kontrol), grup II (iskemi), grup III (30 mg/kg metilprednizolon, intraperitoneal), grup IV (500 mg/kg niasin, intraperitoneal). Niasin tedavisi, iskemi/reperfüzyon hasarından 7 gün öncesinden başlanarak uygulandı. Kontrol grubuna sadece laparotomi uygulandı. Diğer bütün gruplara sol renal arterin hemen kaudalinden yapılan 20 dakikalık aort oklüzyonu ile spinal kord iskemi modeli uygulandı. Kaspaz-3, myeloperoksidaz, malondialdehit, katalaz ve ksantin oksidaz düzeyleri çalışıldı. Histopatolojik, ultrastrüktürel ve nörolojik değerlendirmeler yapıldı. Bulgular: İskemi/reperfüzyon hasarı sonrası; kaspaz-3, miyeloperoksidaz, malondialdehit ve ksantin oksidaz düzeylerinin arttığı, katalaz düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Metilprednizolon ve niasin tedavisi alan grupların her ikisinde de, iskemi grubu ile karşılaştırıldığında; kaspaz-3, miyeloperoksidaz, malondialdehit ve ksantin oksidaz düzeylerinde düşüş saptanırken; katalaz düzeylerinde artış saptanmıştır. Ayrıca her iki grupta da histopatolojik, ultrastrüktürel skorlarda artış ve nörolojik muayenede düzelme gözlemlenmiştir. Niasin grubunun biyokimyasal, histopatolojik, ultrastrüktürel ve nörolojik muayene bulguları metilprednizolon grubu ile kıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada ilk defa niasinin spinal kord iskemi/reperfüzyon hasarında, en az metilprednizolon kadar; antiapopitotik, antienflamatur, antioksidan özelliklere sahip olduğu ve böylece nöroprotektif bir ajan olduğu gösterilmiştir. Niasinin spinal kord iskemi/reperfüzyon hasarındaki etki mekanizmasını daha detaylı ortaya koymak için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Recent studies demonstrated the neuroprotective effects of niacin, but no previous study has examined these effects of niacin on spinal cord ischemia/reperfusion injury. The purpose of this study was to evaluate whether niacin could protect the spinal cord from ischemia/reperfusion injury. Materials and methods: Rabbits were randomized into four groups of eight animals as follows; group I (control), group II (ischemia), group III (30 mg/kg methylprednisolone, intraperitoneal) and group IV (500 mg/kg niasin, intraperitoneal). Premedication of niacin was performed for 7 days before ischemia/reperfusion injury. In the control group only a laparotomy was performed. In all the other groups, the spinal cord ischemia model was created by a 20-min occlusion of the aorta just caudal to left renal artery. Levels of malondialdehyde and catalase were analyzed, as were the levels of caspase-3, myeloperoxidase and xanthine oxidase. Histopathological, ultrastructural and neurological evaluations were also performed. Results: After ischemia/reperfusion injury, increases were found in caspase-3, myeloperoxidase, malondialdehyde and xanthine oxidase levels. In contrast, decreases in catalase levels were observed. In the methylprednisolone and niacin treatment groups, decreases were observed in caspase-3, myeloperoxidase, malondialdehyde and xanthine oxidase levels, whereas catalase levels increased. Furthermore, methylprednisolone and niacin treatments showed improved results concerning histopathological, ultrastructural and neurological scores. Conclusion: In our research, it has been revealed that niacin has antiapoptotic, antiinflammatory, antioxidant and neuroprotective effects at least as methylprednisolone at the following ischemia/reperfusion injury of the spinal cord. The neuroprotective effect of niacin on the ischemia/reperfusion injury of the spinal cord has first been showed. Further studies are needed to reveal the role of niacin in spinal cord ischemia/reperfusion injury model.