Türk dili meseleleri karşısında Oktay Sinanoğlu
Oktay Sinanoğlu in the face of Turkish language affairs
  1. Tez No: 727909
  2. Yazar: HATİCE ASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUR SIR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dili, Türk dilinin sorunları, dil kirliliği, Oktay Sinanoğlu, Turkish language, Turkish language's affairs, language pollution, Oktay Sinanoğlu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmamızda Türk dilinin halen varlığını sürdürmekte olan ve gittikçe dilimize büyük zarar veren sorunlarını, bilim insanı olmasına rağmen kendini Türk diline ve milletine adamış Sayın Oktay Sinanoğlu'nun bakış açısına dayanarak ele almaya çalıştık. Çalışmamıza Oktay Sinanoğlu'nun Türk dili ile ilgili görüşlerini aktardığı kitaplarını, makalelerini, konuşma metinlerini derleyerek başladık. Giriş bölümünde, çalışmamızın kapsamı ile ilgili ayrıntılı bilgileri sunduk. Çalışmamızda, Oktay Sinanoğlu'nun hayatı ile ilgili bilgi verdikten sonra Sinanoğlu'nun kaleme aldığı ve dilimizde halen yaşanmakta olan sorunları 8 ana başlık altında, dil bilimcilerimizin de görüşleri ışığında topladık ve bu sorunlara ait çözüm önerilerine de ayrı bir bölümde başlık sırasına uyarak yer verdik. Çalışmamızda Türk diline zarar veren sorunların farkındalığını arttırma ve bu zarardan kurtulmak için yapılması gerekenleri Sinanoğlu'nun ve sayın dil bilimcilerimizin görüşlerinden yola çıkarak kaleme almayı ve böylece dil konusunda daha fazla farkındalık yaratmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined problems which in existance currently and make in- roads on our language increasingly, although Oktay Sinanoğlu who is scholar, self-dedicated his language and nation from perspective of Sinanoğlu. We analysed books, journal articles and speech texts written by Oktay Sinanoğlu. In the introduction section, we explain the aim of this study and give detailed information about the work. After mentioning Sinanoğlu's biography, we highlight 8 main language problems which were pointed by Sinanoğlu and we also suggest solutions for these problems. Overall, we aim to bring awareness to problems negatively affecting Turkish language and suggest solutions to come over these problems by considering Sinanoğlu's and valuable philologists ideas.