Ret ve kabul: Türk basınında Ahmet Hâşim algısı (1933-1980)
Rejection and acceptance: The perception of Ahmet Hâşim in the Turkish press (1933-1980)
- Tez No: 1008760
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Haşim, Türk Basını, Süreli Yayın, Nekrolojik Yazılar, Anma Yazıları, Ahmet Haşim, Turkish press, Periodicals, Necrological Writings, Memorial Writing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Modern Türk şiirinin kurucu şahsiyetlerinden biri olan Ahmet Hâşim döneminin fikrî, edebî, içtimai ve siyasi meseleleri karşısında şiiri ve nesriyle özgün bir sanat anlayışı inşa etmiştir. Yalnızca estetiğiyle değil, kişiliğiyle de hem kendi kuşağının hem de ardından gelen kuşağın arasında önemli bir mevkiye sahiptir. Dolayısıyla ölümünden sonra da sanatı ve mizacı tartışmaların ve eleştirilerin odak noktası olmaya devam etmiştir. Bu çalışmada, sanatçının ölüm tarihi olan 4 Haziran 1933'ten itibaren 31 Aralık 1980'e kadar süreli yayınlarda çıkan yazılar konu edilmiştir. Bu tezin nihai hedefi; Ahmet Hâşim'i sadece şiiri ve nesriyle değil, hakkında yazılanlar aracılığıyla da anlamlandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda ölümünün Türk basınındaki yansımaları üzerinden kişiliği, özel yaşamı, sanatçı arkadaşlarıyla kurduğu ilişkiler ve yaşadığı anlaşmazlıklar yorumlanmıştır. Sanatı ve estetiğiyle avangart bir şahsiyet olan Hâşim'in geçirdiği değişim irdelenmiştir. 1933-1980 yılları arasında gelişen ve değişen sanat algısındaki konumunu kime göre, ne ölçüde, nasıl koruduğunu, sanat ve edebiyat muhitlerinde nasıl hatırlandığına işaret eden yazılar; kronolojik sırayla tasnif, terkip ve tahlil edilmiştir. Modern Türk şiirinin ve nesrinin kazandığı yeni hüviyetin ışığında, Ahmet Hâşim'in Türk basınındaki varlığı, konumlanışı, reddi ve kabulü değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahmet Hâşim is one of the founding figures of modern Turkish poetry. He demonstrated a unique artistic approach in both his poetry and prose in response to the philosophical, literary, social, and political issues of his time. He held an important position among his own generation and the next, not only because of his aesthetic, but also because of his personality. Therefore, even after his death, his art and personality continued to be the focus of discussions and criticism. This study examines the articles published in periodicals from June 4, 1933, to December 31, 1980. The ultimate goal of this thesis is to understand Hâşim not only through his poetry and prose, but also through the writings about him. The aim is to contribute to literature reviews by analyzing important writers and poets' writings about Haşim, as well as new writings discovered during the literature review. To this end, his personality, private life, relationships with fellow artists, and disputes are interpreted through the reflections of his death in the Turkish press. The transformation undergone by Hâşim, an avant-garde figure renowned for his art and aesthetic sensibility, has been examined. Between 1933 and 1980, the position of the evolving perception of art was examined in terms of how it was maintained, to what extent, and in what manner, as well as how it was remembered in literary and artistic circles.The articles were arranged in chronological order and analyzed.In light of the new identity of modern Turkish poetry and prose, the presence, position, rejection and acceptance of Ahmet Haşim in the Turkish press are evaluated.